Flere nyheder

 
Litteratur
Jagthåndbogen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jagthåndbogen
Man. 19. maj 2014

Udmærket håndbog om jagten og jagtens udøvelse i Danmark, der vitterligt kommer vidt omkring. Som noget relativt nyt er der QR-koder i bogen, hvilket gør det muligt at se film om relevante delemner. Godt tænkt, da specielt nyjægere vil have svært ved at orientere sig i en tekst om f.eks. opbrækning af råvildt.

Der findes 176.637 jægere med gyldigt jagttegn i Danmark. En ny tendens viser, at den typiske nyjæger bliver ældre, mere moden, og oftere og oftere er den første jæger i familien. Potentialet for en jagthåndbog må derfor siges at være til stede. Hvordan driver man jagt? Hvilke våben skal man anskaffe sig? Hvordan kommer man på jagt? Hvordan håndteres det nedlagte vildt? Spørgsmålene er mange, men Verner Frandsen kommer ganske fornuftigt om det meste. Hans glæde ved jagt skinner tydeligt igennem teksten, og bogen kan udmærket fungere som læse- og opslagsbog. Man får en gedigen indføring i jagtens verden, hvor det centrale aspekt er kontakten mellem jæger og jagthund og vildtet.

Bogen starter med en præsentation af de jagtmuligheder, Danmark rummer, herunder også med henblik på en jæger, der netop har fået jagttegn. Som noget ganske relevant er et lille afsnit viet til buejagt. Det fungerer fint som introduktion og referenceramme til den øvrige jagt. Ellers ligner en stor del af bogen det materiale, man gennemtrevler, når jagttegnet skal tages. Der er ikke noget nyt under solen, men formidlingen er sikker og grundig, om end en jagthåndbog udmærket kunne være dobbelt så tyk, som det er tilfældet her.

Som noget forholdsvis nyt er der placeret QR-koder i bogen, der kan skannes med en smartphone, hvorefter man kan se et kort klip om et afgrænset emne. Det fungerer meget fint med bogens uddybende og forklarende tekst. Det er selvsagt noget lettere at forholde sig til en kort video end adskillige siders forklaring. Måske ville det have været fordyrende at udstyre bogen med en DVD, men spørgsmålet er, hvad der sker med disse QR-koder om nogle år. Vil man stadig kunne bruge dem?

Som jæger er der altid noget, man kan lære. Det er noget af det bedste ved denne hobby, der vel nærmest må betragtes som en decideret livsstil. Frandsen balancerer elegant mellem den oplysende og den opdragende tone; hvad kan man vælge at gøre, og hvad bør man gøre? Eksempelvis i afsnittet om træning af en jagthund, hvor han kommer smidigt rundt om både den hårde og den bløde skole - men heller ikke er bange for at skrive, at der skal være en tydelig konsekvens i træningen. Alt i alt en solid bog, der får det meste med.

Køb bogen på saxo.com

Verner Frandsen: Jagthåndbogen
Gyldendal, 320 sider
ISBN: 978-87-02-13160-4