Flere nyheder

 
Litteratur
Gamle København

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gamle København
Man. 26. maj 2014

Der mangler ikke bøger om det gamle København. Det gør der altså virkelig ikke. Men der må eksistere et publikum, siden fotos og anekdoter fra vores gamle hovedstad er så populære - seneste perle på snoren er Jørgen Larsens "Gamle København", der er en ustruktureret samling sladder fra andedammens centrum.

Den gode nyhed er, at Jørgen Larsen er skribent. Det gør den del af kaffebordsbogen Gamle København, der handler om "historier" fra undertitlen Historier og fotos fra en svunden tid, levende og vedkommende. De ledsagende fotos synes mere tilfældigt udvalgt og beskåret.

Den dårlige nyhed er, at læsere, der har sans for struktur, og som derfor værdsætter en fagbogsforfatter, der tager en mere ved hånden, bliver irriterede over, hvordan indholdet synes kastet hen over siderne uden logik eller overvejelser over et læsevenligt flow.

En bog om Gamle København - Historier og fotos fra en svunden tid kunne jo være bygget op på mange fornuftige måder: efter bydel, tidsperiode for inklusion i by-ekspansionen, efter regeringsperiode, temaer som erhverv, forlystelse, kulturpersonligheder eller andet, som kunne give mening.

Jørgen Larsen udviser derimod stor tillid til sin læsers evne til at navigere i kaos, og formidler således konkrete, håndgribelige fortællinger i ord og billede om fysiske steder som Kongens Nytorv, Det Kongelige Teater eller Hofteatret blandet med hele områder som Amager eller Eremitageslottet (så meget for det "gamle København", der pludselig rækker helt til Charlottenlund også..) og tilsat emneindlæg om prostitution, arbejderkultur eller studenterliv.

Hvert indlæg - der er en rigdom på samlet ca. 163 fortællinger spredt over næsten 400 sider - fylder to sider og har ikke nogen underoverskrifter. Det er altså en læseropgave at hitte rede i, hvor fakta begynder og fortælling slutter, og i det hele taget finde ud af, hvilken tidsperiode der behandles. Somme tider er vi i 1600-tallet, andre gange tæt på nutiden. Angiveligt et bevidst valg, men let forstyrrende.

Foruden det stilistiske misk-mask byder Gamle København reelt på ny viden og inkluderer mere end blot the usual suspects, ligesom det er tydeligt, at forfatterens journalistiske baggrund fletter sociokulturelle og sensationsbårne betragtninger ind, som bærer historierne frem gennem uopdagede vinkler. Det kan anbefales at lade Jørgen Larsen tage én under armen gennem en slentretur i den del af København, der aldrig vender tilbage: den historiske og forgangne.

Køb bogen på saxo.com

Jørgen Larsen: Gamle København - Historier og fotos fra en svunden tid
Gyldendal, 400 sider
ISBN-13: 9788702161991