Flere nyheder

 
Film
Maleficent - en stakkels skurk

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Maleficent - en stakkels skurk
Tor. 29. maj 2014


(Foto: Disney)

Disney har genoplivet den onde fe fra "Tornerose" og hevet hende ud af børneværelset. Med imponerende billeder og klodsede replikker fortæller filmen "Maleficent" eventyret om, hvordan den gode fe blev ond.

Animationsfilmen Tornerose fra 1959 har en speciel plads i Walt Disney-studiets historie. Det var den sidste film, hvor hver enkelt cel var håndmalet. Det var også den film, hvor der blev brudt med den ellers så velkendte bløde og runde tegnestil. Figurerne blev mere kantede og enkle i deres fremtoning, og baggrundene blev mere komplicerede med stilistiske mosaik-billeder.

Det er stadig en film, som skiller sig ud fra den efterhånden lange række af Disney-klassikere. Den huskes for sine mørke undertoner og uhyggelige scener, men nok mest af alt for den meget skræmmende onde fe Maleficent. Det er hende, der kaster en forbandelse over den lille prinsesse Aurora.

55 år efter den oprindelige film har Disney nu valgt at lave en genfortælling eller reboot, hvilket syntes at være en populær idé blandt de store Hollywood-studier med film som Red Riding Hood (2011), Snow White and the Huntsman (2012) og Oz - the Great and Powerful (2013). Maleficent er ikke den første skurk, der bliver genoplivet og taget ud af børneværelset for at blive puttet i en mere voksen kontekst. Personligt kan jeg ikke lade være med at tænke på Wicked (1995), hvor Elphaba (den onde heks fra Troldmanden fra Oz) bliver transformeret til en misforstået kostskolepige.

Det er netop også, hvad Disney gør med Maleficent (Angelina Jolie) i filmen af samme navn. Vi møder hende som det søde, gavmilde lille fe-barn, der elsker alle væsner og livsformer i sin lille skovverden. En dag kommer menneskedrengen Stefan ind i skoven, og han sjæler en sten fra en sø. Maleficent møder drengen, og de bliver gode venner. Tiden går, og deres venskab udvikler sig til kærlighed. Stefan (Sharlto Copley) giver Maleficent hendes første kys og siger, at de skal være sammen for evigt. Men tiderne ændrer sig. Menneskekongen i naboriget føler sig truet af den magiske skov, hvor Maleficent bor. På sit dødsleje lover han sit rige til den person, der slår Maleficent ihjel. Stefan, der er blevet en ambitiøs ung mand, som drømmer om rigdom og magt, tager ud i skoven for at slå Maleficent ihjel. Til slut kan han dog ikke få sig selv til at gøre det. I stedet giver han hende sovemedicin og skærer hendes vinger af. På den måde kan han bevise over for den gamle konge, at Maleficent er død. Det får Maleficent til at udvikle sig til den onde heks, man kender fra tegnefilmen. Men nu ved vi, at der er en grund til, at hun er gal i skralden på Kong Stefan.

Fra dette sted følger historien mere eller mindre den oprindelige film, selvfølgelig set med Maleficents øjne, hvor hun kaster sin forbandelse over den lille naive og uskyldige Prinsesse Aurora (fint spillet af Elle Fanning). Angelina Jolie spiller Maleficent og er fantastisk i rollen. Sminke, CGI og lyssætning får hende til at have en stor lighed med den tegnede udgave fra 1959. I det hele taget er der lagt meget energi i at bevare de stilistiske rene linjer fra animationsfilmen i figurernes kostumer, og der er leget med meget detaljerede CGI-scenografier, som virker flot i 3D.

Det ses, at instruktøren Robert Stromberg, som har sin instruktør-debut med filmen, har en baggrund som set designer. Man aner, at han blandt andet arbejdede på Avatar og Alice in Wonderland. Rent visuelt er Maleficient en flot film. Selve ideen og grundhistorien har bestemt potentiale. Desværre er manuskriptet, og i forlængelse heraf replikkerne, en anelse for letkøbte. Der går for meget popsangsagtige hjerte/smerte-rim i dem. Specielt Jolie og Fanning kæmper begge for at få det bedste ud af deres roller, og man får en fornemmelse af, at replikkerne flyder væsentligt bedre, end de må have set ud i manuskriptet fra Linda Woolverton.

Maleficent efterlader publikum med tonerne fra Lana Del Reys melankolske udgave af "Once Upon A Dream", hentet fra animationsfilmen, og vi får tid til at reflektere over historien om den misforståede skurk med de skarpt optrukne kindben og djævlehorn.

Maleficent
Se spilletider
Se filminfo