Flere nyheder

 
Litteratur

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 

Ons. 4. jun. 2014

Du er, hvad du spiser, siger et gammelt ordsprog. Spisevaner bliver nu overtrumfet af neuroner. I dag hedder det - du er, hvad du tænker. Forfatteren og rejseskribenten, Pam Grout, er så overbevist i sin new-age-forestilling om, at tanker vitterligt skaber virkeligheden, at hun har skrevet en hel bog om emnet.

Jeg tænker, derfor er jeg, erklærede den franske filosof, Descartes, for over trehundrede år siden. Amerikaneren og pseudofilosoffen, Pam Grout, moderniserer franskmandens udtalelse, så den nu lyder - "jeg tænker, og således skaber jeg min virkelighed". I sin optimistiske gør-det-selv-bog, , introducerer hun ni spændende tankeeksperimenter, der meget gerne skulle overbevise selv den mest forstokkede skeptiker om, at tanker er virkelighedens byggesten. Hvadbehager?! Du hørte rigtigt - tanker former virkeligheden!

Det er ingen revolutionerende filosofi, Pam Grout lægger for dagen. Ej hellere særligt opfindsom. Deepak Chopra, Louise Hay og Wayne Dyer har i årtier malket guldkalven med lignende dogmer. Der, hvor Pam Grout adskiller sig en smule fra sine langt mere berømte og bedrestillede kolleger, er med sine jordbundne indgangsvinkler og bramfrie skrivemåde. Så jordbundent, at det næsten bliver for matter-of-fact. Så bramfrit, at det tenderer det banale - og heldigvis for det, når emnevalget nemt kunne have inviteret til tunge diskussioner. Her er dog ingen intellektuelle refleksioner, men praktisabel filosofi, så alle kan være med.

fastslår, at vi er omgivet af et uendeligt, usynligt kraftfelt af energi, som vibrerer i harmoni med det enkelte menneskes frekvens - altså de tanker og vibrationer, som man (u)bevidst udsender og opdyrker. Dette endeløse energiområde kalder Pam Grout "feltet". Feltet er endeløst, uudtømmeligt og kan opfylde mange flere end blot tre ønsker. Det er i konstant berøring med ethvert menneske, dog i henhold til dette menneskes grundlæggende overbevisninger og dominerende forventninger til tilværelsen.

Dét, som hindrer den enkelte i at opnå det fuldendte liv (for selvfølgelig er der en mental forhindringsbane), er selvpålagte begrænsninger og kulturelle/samfundsskabte hæmninger. Man har altså den absolutte magt i sine hænder .. eller rettere i nervesystemet, men er for svag i sin tro og for ukyndig med sine metoder.

Ind kommer, meget belejligt, Pam Grout! Væbnet med mere eller mindre dokumenteret viden, brugbar erfaring og ni eksperimenter, som en gang for alle burde mane alle dine tvivl i jorden.

Selv om hun jokker lidt rundt i forskellige kvantefysiske grundtanker og henviser en smule planløst til diverse selverkendelsesguruer for at understrege sine pointer, evner hun at stable en uventet troværdighed op omkring sine postulater og sit tankeprojekt i det hele taget. Måske er hun en tand anmassende med sine budskaber, men gør til gengæld klogt i at afdæmpe den bedrevidende tone og prædiker kun .. meget lidt. Desuden er hun oprigtigt sjov, opmuntrende i sine synsvinkler og helt igennem engagerende i sine fortællinger.

En lille indvending er, at ligeså overbevisende, hun fremstår, ligeså blindt behandler hun sine hypoteser, bl.a. ved kun at fremhæve det kildemateriale, som understøtter hendes tankekoncept. Kildekritik og objektivitet er altså forvist til den fjerneste skammekrog. De ni tankeeksperimenter er endvidere en smule utilstrækkelige til at kunne overbevise nogen som helst om noget som helst. I bedste fald skraber de overfladen og inspirerer muligvis til videre studier.

Når det er sagt, er på alle måder mentalt opløftende læsning. Med tilsyneladende lidt dedikeret tankeindsats kan man fejre store sejre, og hvem kan kimse ad så favorable odds?

Køb bogen på saxo.com

Pam Grout:
Gyldendal, 186 sider
ISBN: 9788721037109