Flere nyheder

 
Film
En flænge i himlen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En flænge i himlen
Tor. 12. jun. 2014


(Foto: Foxfilm)

"En flænge i himlen" skiller sig forfriskende ud fra de film, der inden for de sidste par år har henvendt sig til teenagerne - hvis man vel at mærke kan tillade sig at kalde en film om kræftramte teenagere forfriskende.

En flænge i himlen viser, at man ikke behøver varulve og vampyrer for at fortælle en kærlighedshistorie; den minder os om, at det ikke er nødvendigt at være fanget i en dystopisk fremtid a la The Hunger Games for at skulle kæmpe for sit liv; og uden brug af store effekter rammer den én lige i hjertet.

Den amerikanske ungdomsbogsforfatter John Green udgav i 2012 bestselleren The Fault in Our Stars. Det er denne bog, instruktøren Josh Boone har fået tilpasset filmformatet i samarbejde med manuskriptforfatterne Scott Neustadter og Michael H. Weber. Der er bare nogle forfattere, som er sværere at få fra papir til film end andre, og det har tydeligvis været svært at gribe og gengive den fortællestil, som gjorde Greens bog så levende og medrivende. Det er lidt en blanding af dårlig casting og at filmens tempo til tider bliver for hurtigt og ikke når at fastholde de små øjeblikke i fortællingen.

I hovedrollerne er Shailene Woodley og Ansel Elgort (begge medvirkede i Divergent, der havde premiere tidligere på året). Shailene Woodley spiller Hazel Grace Lancaster, en 16-årig pige som får diagnosticeret kræft i skjoldbruskkirtlen. Sygdommen svækker hendes lunger, og derfor er hun nødt til at have en iltflaske med sig, hvor end hun går. Hendes forældre, spillet af Laura Dern og Sam Trammell, forsøger så vidt muligt at lade Hazel Grace have et normalt teenagerliv. Men de insisterer dog på, at hun deltager i en ugentlig støttegruppe for andre kræftramte i den lokale kirke.

I kirken møder Hazel den 18-årige Augustus Waters (Ansel Elgort). Han er en tidligere high school basketball-spiller, der er i remission, efter at knoglekræft har taget hans ene ben, så han nu har fået benprotese. Augustus er udadvendt og snakkesalig. Han deler Hazel Graces tørre humor. De to bliver hurtigt venner, og venskab bliver til kærlighed. Det er en rørende kærlighedshistorie, som bestemt fortjener sin plads på hylden sammen med film som The Notebook fra 2004. Det er også en film, der stræber efter at stå på hylden sammen med film som Heathers (1988) og Juno (2007), set ud fra karaktererne. De prøver på bedste vis at lægge afstand til deres sygdom gennem deres samtaler, som leveres med selvbevidsthed og en stor portion selvironi.

Shailene Woodley er god, og det er med stor overbevisning, hun giver os et billede af, hvordan livet som kræftramt teenager udspiller sig på godt og ondt. Woodley mestrer den intensitet og kompleksitet, der flyder gennem dialogen. Men det samme kan desværre ikke siges om Ansel Elgort, der virker hæmmet, nervøs og en smule fejlplaceret over for Shailene Woodley. De er ikke det bedste match, og det burde være Shailene Woodleys stærke præstation forundt at have en "Augustus", der kunne have givet hende bedre modspil.

En flænge i himlen falder dog alligevel på en tør plet inden for ungdomsfilm. Den tager os med i en kærlighedshistorie fra hverdagen for de godt 10.000 unge, som bliver ramt af kræft hvert år i USA. Det er historien om en pige, der forsøger ikke at forelske sig, da hun ved at hun lever på lånt tid, men alligevel ender med at opleve sin første kærlighed og sit første kys.

En flænge i himlen
Se spilletider
Se filminfo