Flere nyheder

 
Film
Twin Peaks er tilbage

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Twin Peaks er tilbage
Fre. 1. aug. 2014

Popkulturens mest ikoniske kirsebærtærte er tilbage. "Twin Peaks" fra 90'erne fejrer sit 25-års jubilæum med ny boks, der har samlet alt det, der kan løse mysteriet om Laura Palmers død.

Kult-instruktøren David Lynch skabte i 1990 en uventet sensation, da den surrealistiske Twin Peaks tv-serie hittede i hele verden. Ikke alene beviste Lynch og Mark Frost, at publikum hjemme i stuerne var parate til en ny type udfordrende tv-underholdning, Frost fuldbyrdede denne nye åbenhed med en vis anden tv-serie ved navn X-Files. Det gav grobund for en ny generation af nytænkende tv-serier, som i dag er dominerende på sendefladen. En brat afslutning på succesen, iværksat af Mr. Lynch selv pga. kreative uoverensstemmelser, endte med den knapt så populære spillefilm Laura Palmers sidste dage. Twin Peaks' enorme popkulturelle indflydelse er dog stadig, den dag i dag, helt intakt.

Femogtyve år senere fremstår serie og film i nyrestaureret form med Blu-ray-udgivelsen af Twin Peaks: The Entire Mystery. Vigtigst af alt inkluderer boksen også The Missing Pieces: Halvanden times fraklip fra Laura Palmers Sidste Dage, der (måske) endeligt kan give publikum mulighed for at nå til bunds i den mystiske mordsag. De seneste tyve år har der på rygtebasis været hvisken om disse fraklip; blandt fans kendt som den hellige gral til forståelsen af Twin Peaks-universet.

Der er sket meget inden for tv-mediet de sidste femogtyve år. Et af de mest markante nedslag er det tekniske skift fra billedrørsfjernsyn til hjemmebiografer, hvilket efterhånden er allemandseje i de danske stuer. Helt konkret i springet til HD-billedkvalitet, og fra stereolyd til den nuværende 5.1-lydkanal standard. Med Twin Peaks: The Entire Mystery er alle sejl sat for at imødekomme en ny generation hjemmebiografgængere med knivskarpt 1080p HD transfer og et eminent DTS-HD 7.1 Master Audio-lydspor. De ti Blu-ray skiver er spækket til bristepunktet med ikke alene de tredive episoder, men også med alverdens ekstramateriale.

Med Twin Peaks: The Entire Mystery-boksen er der god grund til endnu engang at valfarte til den lille, sære by. Både for dem, der femogtyve år senere grubler over Laura Palmers død, og dem, der (endnu) ikke kender til FBI-agenten Dale Cooper. Lad det dog være sagt med det samme - uglerne er stadig ikke, hvad de udgiver sig for.

Twin Peaks: The Entire Mystery udkom som Blu-ray d. 29. juli og distribueres af Paramount.