Flere nyheder

 
Film
Twin Peaks: The Entire Mystery

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Twin Peaks: The Entire Mystery
Tir. 5. aug. 2014


(Foto: Paramount)

"Twin Peaks" - kultserien der fik en enorm fanskare, da den første gang blev vist for 25 år siden, er nu genudgivet i en blu-ray-udgave med en masse ekstramateriale under titlen "The entire mystery".

"Der skete mange ting i løbet af de sidste dage i Laura Palmers liv, som aldrig er blevet set før," udtaler David Lynch. Nu er de her, sammen med den nye udgave af filmen Twin Peaks: Fire Walk With Me og tv-serien Twin Peaks.

Serien, der er skabt af David Lynch og Mark Frost, er kendetegnet ved en ambitiøs blanding af uhygge, skæv humor, krimi, drama, soap og ikke mindst en finurlig samling mystiske karakterer.

Twin Peaks var meget nyskabende, da den kom ud, og er nærmest en åndelig forfader til den mystik, der har bredt sig i mange populære tv-serier efter årtusindskiftet - eksempelvis den særdeles populære Lost. Twin Peaks blev næsten med det samme en voldsomt stor succes både i USA og resten af verden. En tredjedel af de seere, der havde fjernsynet tændt i USA, så med, og anmeldelserne bugnede af superlativer. Der var simpelthen tale om en tv-serie, der havde en kvalitet langt højere, end man normalt så.

Den geniale og excentriske FBI-agent Dale Cooper, som spilles uforligneligt af Kyle MacLachlan, er kaldt til den lille by Twin Peaks for at hjælpe med opklaringen af mordet på gymnasieeleven Laura Palmer. Det er en by, hvor alle indbyggere har deres egne hemmeligheder at beskytte, hvilket ikke gør opklaringsarbejdet nemmere. Cooper hjælpes undervejs af flertydige orakelsvar fra fantasivæsener i sine drømme, som eksempelvis i seriens motto: "uglerne er ikke, hvad de giver sig ud for".

Musikken af Angelo Badalamenti er også væsentlig for skabelsen af det mærkelige, drømmeagtige univers, som man drages ind i.

I den nye udgivelse er billedet blevet digitaliseret, da man skulle have fundet nye negativer, og lyden er også blevet opgraderet. Det er dog ikke rigtig noget, man bemærker. Kvaliteten er OK, men det man tænker mest over er, at man er "tilbage" i det gamle 4:3 format, hvilket betyder at bredden af de nyere TV i 16:9 ikke kan udnyttes. Men det er en mindre detalje, som naturligvis ikke har kunnet afhjælpes uden at skære for meget af billedet.

Ekstramaterialet inkluderer bl.a. forskellige versioner af pilot-afsnittet, optagelser fra den efterfølgende spillefilm Fire Walk With Me, der ikke har været vist før, samt introduktioner til afsnittene.

De hidtil usete, slettede scener - som blev kaldt "the missing pieces" - fungerer mere som en supplerende samling af vignetter end et reelt forløb. Det er uden tvivl interessant at se for Twin Peaks-fans, men de fleste scener tjener ikke det store formål og er for de flestes vedkommende ikke synderligt velskrevne. Så der er nok en årsag til, at de oprindeligt blev sorteret fra.

Twin Peaks - The Entire Mystery er en boks, som absolut kan anbefales, selvom den dog ikke bibringer så meget nyt, at den behøver erstatte en tidligere boks, hvis man allerede har en. Serien er bestemt et gensyn værd og kan passende nydes med et stykke cherry pie og "a damn good cup of coffee".

Twin Peaks - The Entire Mystery
Boksset med 10 blu-ray-skiver. Udkommet 29. Juli på Paramount.