Flere nyheder

 
Film
Teenager i provinsen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Teenager i provinsen
Tor. 28. aug. 2014


(Foto: Nordisk Film)

Med den varme og imødekommende film "Kapgang" er instruktør Niels Arden Oplev igen tilbage i sin barndoms provinsdanmark, som også dannede rammen om hans film "Drømmen".

Det er foråret 1976 i Sdr. Omme. En lille by i Sydjylland, hvor fuglene synger, og morgentræningen for drengeholdet i kapgang er i fuld sving. Vores hovedperson er den 14-årige Martin (Villads Bøye). Vi følger ham, mens han cykler hjem. Han er iklædt sine højtaljede kassebukser og T-shirt og har det skotske hardrock-band Nazareth bragende ud af kassebåndoptageren, som hænger fra cykelstyret. Martin er i godt humør, og han synger med sin stemme, der er i overgang, så de forbipasserende drejer hovederne. Men Martin - og vi - finder hurtigt ud af, det ikke var pga. hans manglende evne til at holde tonen, at han fik lange blikke. Da han kommer ind i indkørslen til familiens el-forretning, bliver han mødt af en stortudende Lizzi (Sidse Babett Knudsen), en ven af hans forældre, som fortæller ham, at hans mor er død.

Kapgang er instruktør Niels Arden Oplevs næste kapitel om livet i provinsen efter Drømmen fra 2006. Kapgang er baseret på romanen af samme navn, skrevet af skuespiller og teaterdirektør Morten Kirkskov. Vi er midt i 70‘erne, som præges af kollektiver, Simon Spies, diskoen, punkrock, kærlighed, fred, sammenhold og fri sex. Martin er kun få uger fra at træde ind i de voksnes rækker. Han planlægger konfirmationsfest. Hvem skal sidde med til højbords? For der er pludselig en tom plads ved bordet, og hvem kan fylde den ud? Er det den indremissionske mormor (Bodil Lassen), måske den søde pige Kristine (Kraka Donslund Nielsen), eller den gode ven Kim (Frederik Winther Rasmussen)?

Det er ikke let for Martin at være i puberteten og skulle balancere sorgen over sin mors død. Hvordan skal han egentlig reagere? Det er svært nok for Martin at finde ud af at styre alle de hormoner, som farer rundt i kroppen. Tankerne om sin seksuelle debut og udforskningen af sin krop, - hvilket trækker mere i ham end planlægningen af den forestående konfirmation.

Martins far Hans (Anders W. Berthelsen) og storebroren Jens (Jens Malthe Næsby) er begge lammet af sorg over hustruen/morens død. Niels Arden Oplev giver os nogle fine hverdagsscener, hvor de tre herrer er samlet om køkkenbordet og forsøger at finde ud af, hvordan deres liv nu skal hænge sammen. Hans forsøger at tale med drengene om, at det jo var deres mor, som stod for opdragelsen. Han mener nu, at de er så store, at de må tage vare på sig selv. Det får Jens til at protestere over, at det nok er lige lovligt let sagt, når ingen af dem kan finde ud af at lave mad. Det er ved det samme køkkenbord, Hans forklarer de to drenge, at mænd har nogle behov, som kun kvinder kan dække i både sorg og i glæde. Derfor har Lizzi givet Hans et telefonnummer på en dame i Vejle, som klarer den slags - mod at man lægger en lille skilling. Jens påpeger stramt, at det må være en luder, til hvilket Hans svarer, at det kan hun jo ikke gøre for. Det er en rigtig fin balance mellem alvor og komik, disse køkkenbordsscener viser. Man mærker den fælles sorg, som de tre deler og sammen forsøger at komme igennem.

Martin har to gode venner, Kristine og Kim. Man har fornemmelsen af, at de tre har leget sammen siden de var små. Pludselig må de indse, at de er ved at blive teenagere med alt, hvad dette indebærer. Kim og Martin er begge vilde med Kristine. Men fordi Martins mor er død, har han fået førsteret til hende. Martin og Kristine planlægger at have sex, når de begge er blevet konfirmeret. For som Kristine siger, så er de voksne nok. I mellemtiden udforsker Kim og Martin hinandens kroppe. Det er jo forvirrende at vokse op i en tid, hvor "alle gør det med alle", og så at skulle finde sin egen seksuelle præference. Der er en meget karakteristisk scene, som vel nok viser, hvad der foregår på de fleste teenagerdrenges værelser, hvor Kim stolt viser Martin en graf, han har tegnet over Kristines brysters udvikling fra gajoler til æbler over det sidste år.

Kapgang er en varm og imødekommende film, der gør os til fluer på væggen i tre uger af en teenagerdrengs kaotiske liv. Den passer fint ind på filmhylden sammen med Zappa og Tro, Håb og Kærlighed. Den efterlader én med et smil om munden. For selvom kærlighed gør ondt, når vi mister dem, vi elsker, eller når dem vi elsker, ikke elsker os, så kan vi ikke lade være med at elske alligevel. Det er dét, som gør os til mennesker.

Kapgang
Se spilletider
Se filminfo