Flere nyheder

 
Litteratur
Antik og loppefund

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Antik og loppefund
Man. 1. sep. 2014

Mariette Tiedemann, der nok især er kendt for sin store viden om vin, er netop nu aktuel med bogen "Antik og loppefund". Der er ingen tvivl om, at Mariette Tiedemann ved meget om antikviteter, og som altid, når hun formidler et emne, så gør hun det overskueligt og letforståeligt.

Antik og loppefund er inddelt i 35 kategorier med alt fra stokke og nøddeknækkere over kaminure og messingstager til vinglas og servantestel.

I hvert kapitel giver Mariette Tiedemann læseren et historisk indblik i kategorien, mens hun drager tråde op til nutiden. Læseren får indblik i, hvordan udviklingen har været fra før til nu, og især hvordan opfattelsen af f.eks. Bjørn Wiinblads keramik var markant anderledes, da det dukkede op i midten af det 20. århundrede, hvor samtidens kunstnere var meget kritiske over for hans meget pyntede, masseproducerede varer. I dag er Wiinblads keramik et eftertragtet loppefund.

Desuden afsluttes hvert kapitel med Mariette Tiedemanns tips om alt fra, hvilke varer man skal gå efter rent prismæssigt, til hvilke små detaljer man skal være særligt opmærksom på, når man er på loppejagt. F.eks. at man skal tage en lommelygte med, hvis man vil købe gamle spejle. Lommelygten kan afsløre, om spejlets belægning er kviksølv eller ej.

Mange af de emner, Mariette Tiedemann gennemgår i bogen, hører til blandt det, som man opfatter som traditionelle antikviteter. F.eks. prismelysekroner, kongeligt porcelæn, sølvtøj og ægte tæpper. Men der er også mere morsomme indslag, som kaffekopper med skægkant, kiksespande, gamle nøddeknækkere og netsuker (små japanske figurer).

Der er uden tvivl inspiration til alle, der holder af loppeture, genbrugsshopping og antikvitetsspotting. Eneste anke ved Antik og loppefund er, at den bærer præg af at være udgivet og produceret i hovedstadsområdet. Listen over antikvitetsforhandlere og guiden til loppemarkeder, som findes sidst i bogen, indeholder stort set kun markeder og forretninger på Sjælland. Det er lidt ærgerligt, for så bliver forsøget på læserservice i stedet et irritationsmoment.

Køb bogen på saxo.com

Mariette Tiedemann: Antik og loppefund Gyldendal, 278 sider
ISBN: 9788702153903