Flere nyheder

 
Film
Jersey Boys

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jersey Boys
Tor. 25. sep. 2014


(Foto: Warner Bros. Pictures)

Nostalgiske Clint Eastwood har støvet pladesamlingen af og tager endnu en rundtur i tilbageblikkets magi. Denne gang med filmatiseringen af den Tony-vindende musical "Jersey Boys", om det legendariske poprockband The Four Seasons.

Historien om Jersey Boys er en helt konventionel rockbiografi, tilsat et par teatralske virkemidler og velkendte ørehængere fra den amerikanske rock'n'roll-skattekiste. Fire småkriminelle venner fra New Jerseys rendesten springer en dag ud i den professionelle musikbranche, da kæmpehittet "Sherry" slår igennem på diverse radiokanaler. De næste ti år etableres The Four Seasons som en af de allerstørste amerikanske grupper til dato med en lang række koncerter over hele USA. Drenge vil altid være drenge, og intern konflikt er derfor uundgåeligt.

Blødsøden nostalgi er normalt ikke, hvad der kendetegner den altid produktive Clint Eastwood, hvis største succeshistorier ofte er præget af kynisk realisme og sammenbidte eksistenser. De seneste par år er kæbepartiet imidlertid løsnet op hos den aldrende legende. Om det er til det bedre, kan diskuteres. Ikke desto mindre er seneste skud et hyggeligt, men ganske harmløst, tilbageblik på dengang i 1960'erne, da man vidste, hvad god gammeldaws musik var.

Som andre såkaldte biopics kan Jersey Boys ikke frasige sig genrens åbenlyse problemer. Tidsaspektet er nok det allerstørste, og mest naturlige, negative nedslag. Af respekt for et navn som The Four Seasons, fortælles for meget over for kort tid. Tidsfornemmelsen bliver opløst til fordel for en forhastet gennemgang af bandets historie, frem for at fastholde et bestemt perspektiv. Karakterudviklingen bliver derfor uvedkommende, ligesom fortællingen om rockbandet, der udlevede den amerikanske drøm, for længst er gennemtærsket.

Fordi Jersey Boys er baseret på en Broadway-musical, har Eastwood overført noget af det kitschede og teatralske islæt, hvilket smittende pifter stemningen op. Gamle svingere som "Big Girls Don't Cry" og "Walk Like a Man" sætter anslaget, mens kæk dialog genopliver de gamle Jersey-drenge.

Eastwood har absolut lavet bedre film, mens det er forfriskende, at den aldrende instruktør med fem Oscars på samvittigheden forsøger sig med første musikfilm siden "Bird" fra 1988. Det vil dog være højst overraskende, hvis endnu en statuette kom på tale i denne omgang.

Jersey Boys
Se spilletider
Se filminfo