Flere nyheder

 
Litteratur
Hvis det er

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hvis det er
Tor. 2. okt. 2014

Helle Helles hidtidige romaner og noveller er oversat til fjorten sprog og har sikret hende De Gyldne Laurbær, Kritikerprisen og P.O. Enquistprisen. Efter en pause på tre år er Helle Helle aktuel med romanen "Hvis det er". Velkommen tilbage Helle Helle - godt at se, du ligner dig selv!

På temafronten duplikerer denne syvende roman fra Helle Helles hånd sine seks forgængere. Nok engang er det ensomhed, længsel og uforløst kærlighed, der kredses om, og nok engang udspiller begivenhederne sig milevidt fra København. Denne gang foregår handlingen dog ikke i en provinsby i udkantsdanmark, som hun ellers har for vane, men ét nøk længere væk fra civilisationen; dybt ude i en skov, hvor to desorienterede motionister er stødt på hinanden og tvinges af mørkets frembrud til at søge ly i et shelter for natten.
I takt med at de to vildfarne kvinder slår tiden ihjel i skoven med at udveksle hv-banaliteter som "hvad-laver-du-så", står det hurtigt klart, at hovepersonen, den 48 årige Roar fra Hundige, ikke kun er faret vild i faktisk forstand, men at hendes vej i livet i det hele taget har været forvildet. Uden mål og retning, og uden at være i stand til at sige præcis, hvad årene er gået med, har hun snørklet sig fra Aars til Aalborg, til Gistrup, til et sted i Vadum, til et loftsværelse i Gug. På en afstikker til Nibeområdet ville skæbnen, at hun endte i et bofællesskab med en flok studenter; Mikala, Gry, Simon, Henning - og ikke mindst Christian. I takt med at de to kvinder taler løst og udveksler almindeligheder, får læseren indsigt i Roars tanker, og i små subtile anstrøg bliver det tydeligt, at Christian fra bofællesskabet i Nibe er andet og mere end bare en bofælle:

"Som regel var det Henning der lavede kaffe om morgenen (..) hver anden uge var Christian også tidligt oppe, så havde hun mascara på. (..) De grinede og grinede, og Christian blev ved med at se på hende imens, eller også var det faktisk nok hende, der så på ham."

Med Hvis det er beviser Helle Helle endnu engang, hvorfor hun bør betragtes som en af Danmarks stærkeste prosaister. Det er hendes uovertrufne evne til at opbygge karakterer og stemninger med en minimalistisk skarphed, som virkelig gør hende stilistisk uovertruffen. Der er så meget, som aldrig bliver sagt - og netop det usagte er det, som taler for at give Helle Helles roman 5 stjerner. Også selvom det er langt ude i skoven at give en roman fem stjerner, når der sker absolut ingenting - og en helt utrolig masse.

Køb bogen på saxo.com

Helle Helle: Hvis det er
Samleren, 144 sider
ISBN: 9788763832410