Flere nyheder

 
Film
Dvd: Marseille

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dvd: Marseille
Tir. 14. okt. 2014

Hårdtpumpet actionthriller er lille, men beskidt og effektiv, fransk neo noir.

Sønnen af en af Marseilles største gangsterbosser, Alex, er efter fire år i Fremmedlegionen vendt tilbage til sin hjemby. Blot for et par dage, før Alex kan forsvinde til Nordafrika. Fortiden indhenter dog den mentalt ødelagte mand, der er blevet knækket af sin tid i militæret, og så kastes han pludselig ud i et omfattende bandeopgør med fatale konsekvenser.

Fransk film har altid haft rå action og thrillers som en helt essentiel del af bagkataloget, særligt med Jean-Pierre Melvilles hårdkogte Le Samuraï og Le Cercle Rouge som de helt store klassikere. Brutale gangster- og politifilm har siden taget over, hvor Marseille er et af de nyeste bud på, hvorfor fransk film gør det rigtigt godt på netop den front.

På overfladen er Marseille et nådesløst indblik i den beskidte franske underverden, hvor ingen er til at stole på. Alex vil mest af alt væk derfra, han vil starte livet forfra, langt væk fra kriminalitet og meningsløs krig. Som i enhver anden neo noir har det sine omkostninger, og inden længe er vores hovedperson tvunget ud i brutal og blodig action. Underholdende opbygget, med flere virkeligt vellykkede actionsekvenser, og alligevel er vi som publikum vidne til en dybt tragisk forfaldshistorie.

Universet i Marseille er lige så diset og ugennemskueligt, som fortidens krigståger er for Alex. Fanget i et større politisk spil mellem rivaliserende bander presses den tidligere soldat ud i ekstreme situationer, hvor temperamentet løber af med ham. Men er Alex som konstant tikkende bombe eksponent for det rådne miljø i den kriminelle underverden, eller et indebrændt produkt af Fremmedlegionens, implicit Frankrigs, involvering i adskillige krige?

Marseille ridser i den franske selvbevidsthed dér, hvor lakken i forvejen er mindst poleret; relationen mellem fortidens Frankrig som kolonimagt, og det moderne globaliserede Frankrig, som er splittet mellem selvbillede og multikulturelle realiteter i en storby som Marseille. Alex er blændet af sin egen splittelse, sin egen flugt fra fortidens synder, men tvinges til at tage kampen op og se nutiden i øjnene. Forholdet mellem familie, venner og hans store kærlighed er bag facaden mere sammenflettet på tværs af kultur og fortid, end han havde forestillet sig.

Interessant, rå og underholdende; Marseille er en lille eksistentiel fortælling fra sindets mørke afkroge. Den følger op på den mørke franske thrillertradition og er en af de bedre af sin slags, siden Jacques Audiards Profeten fra 2009.

Marseille
Ude på dvd og Blu-ray fra Another World Entertainment