Flere nyheder

 
Litteratur
Kom indenfor

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kom indenfor
Tor. 16. okt. 2014

ADVARSEL: læs ikke denne bog, med mindre du tilslutter dig skaren af bedsteborgere, som hylder danske møbelklassikere og Eames. Læs den heller ikke, medmindre du skriver dig op på den præmis, at hjem har bedst af at blive præsenteret i S/H, og ting helst skal gemmes af vejen.

Indretningsarkitekter er vel også en slags kunstnere, tænker jeg? Og kunstnere har typisk en signatur.

Således også med parret Lone og Jens Barslund, der rundhåndet deler ud af deres erfaringsmæssige løsninger på de mest typiske boligudfordringer. Kom indenfor fordeler over 17 kapitler et langt livs viden om blandt andet døre, spisepladser og bogreoler. Samt naturligvis et kapitel dedikeret til hvert af de typiske rum, man finder i en standardbolig.

Hvorfor er det så, at man efter endt læsning ikke er tilstrækkeligt inspireret til at rykke lidt rundt på møblementet eller gentænke sine egne problemområder? Uanset om man står med et aktuelt behov eller ej, plejer venteværelsernes boligmagasiner at så en idé eller to for den utålmodige patient - eller som minimum byde på et nyt blik, man tager med sig ud i verden efter et besøg i tandlægestolen. Eksempelvis.

Det formår Kom indenfor ikke, fordi majoriteten af løsningerne ligner hinanden, som en hund ligner sin ejer. Ting - uanset rum - skal helst stuves af vejen bag skydeskabe, og der synes at herske en religion om, at sort og hvid farveskala er at foretrække. Gerne tilsat en Eames-stol eller et Wegener-møbel. Bakelithåndtag og AJ-greb til døre vurderes ukritisk at være"'tidløse", men er de egentlig dét? Jieldélamper i både original og parallel-look pryder de fleste rum. Måske en løvefodslampe hér og dér kunne have været en fornuftig balancering af smag.

For netop smagen, den personlige smag, skal der være plads til i hjem, hvor mennesker skal bo, leve og ånde. Fraværet af zebraskindet, det marokkanske ferietrofæ eller børnenes legekomfur gør bogen utroværdig for den gennemsnitlige læser, der heller ikke nødvendigvis måtte stå og have råd til en flaglinestol.

Bevares, der findes også både kloge og anvendelige råd til, hvad man nu kan gøre, hvis man har en gasmåler stående i køkkenet eller sammenlagt ujævnt distribuerede rum, men på en eller anden måde ender slutresultatet hele tiden i noget med skydeskabe, vitriner og luftige rum.

Og det er altså bare kedeligt.

Køb bogen på saxo.com

Jens og Lone Barslund: Kom indenfor - indretningsarkitekternes bedste råd
Gyldendal, 208 sider
ISBN: 9788702156201