Flere nyheder

 
Litteratur
100 års ensomhed

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
100 års ensomhed
Man. 8. dec. 2014

Den latinamerikanske forfatter Gabriel García Márquez slog for alvor igennem med romanen "100 års ensomhed". Og med god grund. For romanen er ganske enkelt helt fantastisk og en solid grundsten i et formidabelt forfatterskab!

Der hersker vist næppe den store tvivl om, at Gabriel García Márquez er blandt de største skønlitterære forfattere, verden indtil nu har set. Hans univers er magisk og dragende, og ved slutningen af hver af hans bøger ønsker man kun, at den ville fortsætte lidt endnu.

Præcis denne følelse er også til stede, når sidste blad i 100 års ensomhed er vendt og læst. Selvom bogen er på knap 400 sider og dermed en hel del længere end størstedelen af Márquez' øvrige romaner, så er man som læser slet ikke færdig.

Scenen i 100 års ensomhed er (som i Márquez' øvrige bøger) landsbyen Macondo midt i den uendeligt store regnskov. Men modsat de øvrige romaner, som blot viser et brudstykke af et liv, et nedslag i historien, så følger man i 100 års ensomhed slægten Buendía igennem et helt århundrede - fra den første Buendía grundlagde Macando og frem til dens undergang og forfald 100 år senere.

Fortællingen er kompliceret, og egentlig er det fuldstændigt umuligt at følge med i handlingen. Alle de mandlige medlemmer af Buendía-familien hedder José Arcadio eller Aureliano - til tider med en tillægsbetegnelse for at skelne dem fra hinanden. Kvinderne er dominerende på forskellig vis, lever længe, og har endda forhold til flere generationer af Buendía-mænd. Og i den lille landsby sker sære ting som spådomme, sygdomsepidemier og militærindtog.

100 års ensomhed var ikke blot Márquez' helt store gennembrudsroman. Den blev også fremdriften for hele den latinamerikanske litteratur og især den magiske realisme som genre.

Fortællingen er på samme tid nådesløs socialrealisme og et fortryllende, uforståeligt univers. Personerne vikles ind og ud af hinanden. Og de fletter sig på samme måde sammen med andre bøger fra Márquez' forfatterskab.

100 års ensomhed udkom første gang i 1967 og er nu netop genudgivet på dansk i Rosinantes klassikerserie og med forord af Mortens Ramsland.

Den burde være et must-read for alle, der blot overvejer at beskæftige sig med fortællinger i hvilken som helst form.

Gabriel García Márquez: 100 års ensomhed
Rosinante, 372 sider
ISBN 978-87-638-3704-0