Flere nyheder

 
Litteratur
Forelskelser

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Forelskelser
Ons. 10. dec. 2014

Det blev ikke til Nobelprisen denne gang for Javier Marías. Dog er det sikkert, at han med "Forelskelser" vil vinde sin læserskares hjerter - og det er vel i grunden den fineste pris at skrive sig op til som forfatter? Forelsket i forelskelserne forvilder læseren sig ind og ud af fortællingens evne til at forføre. Prøv det.

Narrativer hedder det. Historier, der fortælles, så de virker sandsynlige og sande, og til sidst husker man ikke hændelsen, men kun historien fortalt derom. Forelskelser udnytter denne teknik til kalejdoskopisk at ændre perspektivet på det mord, som er plottet i bogen. Den kan gå for at være en thriller, men er så meget mere end det.

Javier Marías driller sin læser. Han har en kvindelig fortæller og skriver meget lange sætninger, så læseren skal have møje og besvær med at fokusere på kommaer og måske mentalt sætte et enkelt punktum eller to. Og han konstruerer poetiske vendinger med åbne ender og multiple muligheder for fortolkning.

På originalsproget, spansk, hedder bogen Los enamoriamientos. Det er beskrivelsen af en tilstand, hvor man er ved at forelske sig eller i færd med at gå på opdagelse i sine egne følelser og udforske muligheden for forelskelse.. eller noget andet.

Fortælleren i Forelskelser er netop denne detektiv, der gennem sin fascination af "det perfekte par", Luisa og Miguel, trækker os gennem et mørke af narrativer. Det er et rart mørke, og det er forfriskende med et mordmysterie, der byder på andre og mere filosofiske vinkler på livet end blot "hvem gjorde det?" mellem læsningen af kapitlerne.

Prøv det. Bag Javier Marías' mange tanker og viden gemmer der sig en lækkerbisken for vores fortidshjerner: en simpel fortælling om liv og død, sorg og lidenskab. Narrativer, som vi har kendt dem i årtusinder.

Javier Marías : Forelskelser
Gyldendal, 368 sider
ISBN-9788702151602