Flere nyheder

 
Litteratur
At leve

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
At leve
Ons. 17. dec. 2014

En ny slags genre, der kombinerer selvudvikling, karrieretips og biografi. Sådan tænkte jeg undervejs i Arianna Huffingtons ledestjernepublikation "At leve" med undertitlen "metode til succes: trivsel, visdom, forundring og gavmildhed". Hun kalder det den tredje metrik til succes - sammen med magt og penge, naturligvis.

Den tredje metrik? Er Arianna Huffington for det letbenede, elitære segment, hvad Oprah Winfrey er for den lavere middelklasse og tabloid talkshows er for samfundets bund? Jeg tror det. For i At leve er der lagt op til væg til væg-rådgivning af, hvordan du kunne/burde/skulle (fyld selv flere modalverber på) leve dit liv.

Den tredje metrik? Med afsæt i sin personlige historie om, hvornår Arianna Huffington opdagede, at hun med sit klassiske, succesfulde liv havde formået at brænde sit lys i begge ender (den slags skaber jo troværdighed: "jeg har prøvet det selv"), foreslår hun nogle måder, hvorpå man kan undgå den udbrændthed, som overskygger arbejdslivet af i dag.

Den tredje metrik? Man kunne sagtens lave en pixibog - ja, måske endda nøjes med en pamflet - over Arianna Huffingtons vejledning til os andre i at leve, som hun først selv lærte det efter at være kollapset: Du skal motionere, meditere, droppe det megen arbejde, følge din intuition og gøre noget godt for andre.

Den tredje metrik? Og på bedste - eller værste, om man vil - amerikanske vis har vi alle elementer i en velargumenteret livsstilsbog: dedikationer, citater, biografiske eksempler (elsker virkelig passagen "min mor levede sådan, endda før det havde fået et navn"), videnskabelige referencer og gode råd på punktform. Vi nikker undervejs, naturligvis gør vi det. Hvem har ikke lyst til at arbejde mindre, sove mere, se skidegodt ud og lave mad til de hjemløse på ugentlig basis?

Den tredje metrik? Tjoh, det er succesparametrene trivsel, visdom og forundring. En cocktail af livselementer, vi alle sammen ønsker os tid til, men som ligger en del uden for det realistiske af vores formåen i et samfund, der er baseret på to indkomster og lange dage på pinden, i skole og institution.

Tak til Arianna Huffington for huffingtonpost.com. Tak til Arianna Huffington for at have skrevet en oprigtigt ment selvhjælpsbog med stor viden og passion. Jeg bliver næppe en af dine disciple i denne nye orden af kontrol. Men jeg ville gerne. Og det får være nok for nu - at sælge drømme har bestemt et trofast publikum.

Arianna Huffington: At leve - Arianna Huffingtons metode til succes: trivsel, visdom, forundring og gavmildhed
Gyldendal, 301 sider
ISBN-9788702165968