Flere nyheder

 
Musik
DRs Store Juleshow

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
DRs Store Juleshow
Fre. 19. dec. 2014


(Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR)

Så blev det endelig jul, og DRs Store Juleshow er med til at få selv den mest vrisne, gamle morfar til at trække på smilebåndet og føle juleglæden brede sig.

Det er altid en lidt anderledes oplevelse at være publikum til en tv-optagelse. Når man sidder i salen, er man ikke helt den primære målgruppe. Det bliver meget tydeligt, når man bliver instrueret i, hvornår man skal klappe, og at man skal huske at grine højt uden at skære ansigter. Som publikum ved vi godt, at vi mere er her som en slags statister og for at være med til at skabe den gode stemning i salen for de udøvende kunstnere på scenen.

Heldigvis byder aftenen på meget mere end blot at være castet som publikum sammen med 5100 andre (fordelt over de tre spilledage inden tv-udsendelsen sammensættes). For eksempel er det en unik mulighed for at opleve DR UnderholdningsOrkestret, ledet af deres chefdirigent Adam Fischer, live. Dét i en tid, hvor det godt 75 år gamle orkester spiller på sidste vers, og en epoke i DRs musikhistorie afsluttes.

Årets tema er "Driving Home for Christmas". Bag rattet sidder værtsparret Lise Rønne og Jakob Riising. De sørger for, vi alle kommer godt hjem til jul. Med hjælp fra Bubber prøver de to værter at finde ud af, om vi har så meget tilfælles i de skandinaviske lande, som vi går og tror. Hvilke juletraditioner har vi danskere, svenskere og nordmænd egentlig, og er det de samme? I løbet af showet bliver der vist små videoklip med Bubber på farten. Han besøger vores nordiske brødre og spørger ind til deres juletraditioner. Undersvejs prøver han både den norske ret "smalahove" (et halvt røget fårehoved - med øje) og den svenske "dopp i grytan" (et stykke brød dyppes ned i gryden med afkoget fra juleskinken). Bubbers "juleeventyr" er nogle små, hyggelige klip, hvor hele familien kan grine med.

På scenen bliver vi forkælet med mange gode musikalske indslag, både for store og små. Vi hører klassiske julesange som "Driving Home for Christmas" (Jimmy Jørgensen). Med de små piger og drenge fra DR BørneKoret på scenen blev der sunget et medley over nogle af de populære sange fra DRs julekalendere. Undervejs får DR BørneKoret hjælp af blandt andre Annette Heick og Caroline Castell. Sidstnævnte kender du nok som stemmen bag titelsangen til dette års julekalender Tidsrejsen.

En rigtig hjertevarmer var, da Anne Linnet sammen med sønnen Xander sang en rigtig dansk juleklassiker, "Lille Messias". Den udgav Anne Linnet i 1989 - året efter at Xander blev født - i et samarbejde med forfatteren Johannes Møllehave.

Der var virkelig forsøgt at klæde Koncertsalen ud til jul. Et hav af sølvglitrende julekugler hang ned fra loftet, og der var en virkelig fin lyssætning, der badede julekuglerne - og resten af salen - i forskellige farver. Det var et enkelt design, men meget virkningsfuldt. Specielt også da designet blev brugt på flot vis til at understrege de forskellige skift i musikkens tempi. DR UnderholdningsOrkestret fylder på scenen med sine 42 medlemmer, så det var meget imponerende, at der også blev plads til det engelske gospelkor The Ken Burton Singers med 14 sangere og de mange solister (ej at forglemme DRs BørneKor).

Det var en god aften i Koncerthuset. Der var mange gode præstationer fra de forskellige solister som Burhan G, Annette Heick og Jimmy Jørgensen.

Julen handler om mange ting såsom næstekærlighed. Uden at løfte sløret for meget vil jeg nævne, at DR's tema om "Driving Home for Christmas" undervejs får to blandt publikum til at synge "Flying Home for Christmas" på vejen hjem i stedet for. Det øjeblik var stort, og det varmede helt ned i mellemgulvet. Suk, nu blev det også jul i år!

Det er en skam, at der blot er tre shows med live-publikum på, for DRs Store Juleshow er bestemt noget, der kunne sprede en god omgang juleglæde. Og det håber jeg vil skinne igennem, når udsendelsen løber over skærmen den 20. december kl 20.

DRs Store Juleshow 2014
DR Koncerthuset