Flere nyheder

 
Litteratur
Erindringsbilleder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Erindringsbilleder
Tor. 8. jan. 2015

I anledning af mag.art. i kunsthistorie Bente Scavenius' 70 års fødselsdag har hun samlet og bearbejdet en række af sine egne essays skrevet gennem de seneste 30 år. Hele 20 er der blevet plads til, og gennem disse stifter læseren bekendtskab med diverse kunstretninger, forfatterens kærlighed til naturen, barndomserindringer med meget mere.

Bente Scavenius har efter eget udsagn haft noget så usædvanligt som en harmonisk og lykkelig barndom. Opvokset på Møn kom hun tidligt til at elske naturen her med dens specielle vegetation og øens særlige lys. Her er kimen og lysten til at beskæftige sig akademisk og systematisk med malerkunsten formentlig lagt. De er søde de essays, der henviser til Scavenius' barndom, men man kunne savne, at der blev lukket lidt op ind til den private person, hvor læseren end ikke skraber overfladen til forfatterens indre. Ind i mellem bliver hendes sprog også lidt gammeldags, som når hun i essayet om Høvblege på Møn siger: "Det blev mig som barn fortalt", og hun i øvrigt genbruger denne vending flere gange.

Bente Scavenius er tydeligvis grundig i sin kildeanvendelse og blandt andet essayet om Johan Bülow (1751-1828), der var genstand for adskillige hofintriger og blev forvist til godset Sanderum Gaard på Fyn, er interessant og morsomt. Der kan læses meget ud af de tanker, Bülow nedfældede i sin dagbog, og herligt er det, at den er blevet hans eftertid til del.

Afsnittet om teateropførelsen af Aladdin på Det Kongelige Teater i sæsonen 1918-1919 beskriver forestillingens imponerende og prangende scenografi, der i visse anmelderes øjne overtog magten i opsætningen. Pudsigt er det at læse anmelderes syn på deres samtids kunst og deres argumentation desangående. I det hele taget emmer flere af Scavenius' essays af samtidens intriger omkring meninger, økonomi og mangel på samme. Der er på det punkt ikke meget nyt under solen.

Bogens i mine øjne sjoveste bidrag er forfatterens fabuleringer om Pears´Cyclopaedia udgivet af den engelske sæbefabrikant. Som man kan læse sig til, er det lille leksikon ganske uortodokst.

Bogen er rigt illustreret med malerier fra ind- og udland og adskillige fotos, og den er delikat og heldigvis ikke så tung som mange kunstbøger er. Den kan både bruges til sengelæsning og som smuk coffeetable-bog.

Som læser skal man ikke forvente sig en decideret erindringsbog fra forfatterens hånd, og det har hun nok heller ikke lovet. Det er et udpluk af artikler, hvor forfatteren kommer vidt omkring lige fra Guldalderen til vor tid, fra naturen til scenen, og fra Danmark til både Italien og Afrika. Læs dem alle eller læs nogle stykker, men snyd ikke Dem selv for fortællingen om Pears sæbeleksikon.

Bente Scavenius: Erindringsbilleder
Strandberg Publishing, 208 sider
ISBN: 978-87-92894-66-3