Flere nyheder

 
Film
Helteportræt fra Eastwood

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Helteportræt fra Eastwood
Tor. 22. jan. 2015


(Foto: Warner)

Clint Eastwoods krigsdrama "American Sniper", med Bradley Cooper i hovedrollen som snigskytten Chris Kyle, er nomineret til 6 Oscars. Om han kan tilføje en Oscar for bedste film til samlingen af Oscars, Golden Globes, BAFTAs og hvad der ellers måtte stå på hylden, tvivler denne anmelder lidt på.

Navy SEAL-soldaten Chris Kyle er den snigskytte med det højeste antal dødstal (ca. 200) i amerikansk militærhistorie. Kyles historie blev offentliggjort i form af en selvbiografi og kommer nu til det store lærred med Clint Eastwoods American Sniper. Filmen indledes med en kort introduktion til Kyle (Bradley Cooper) før han bliver soldat. Som barn så han op til sin far, der lærte ham og broderen vigtigheden af at forsvare familien og de svage. Som voksen rodeorytter i Texas ser Kyle bombningen af den amerikanske ambassade i Beirut i nyhederne. Dette fornærmer hans amerikanske følsomhed, så det mest logiske skridt må være at lade sig hverve i hæren og tage hævn på de skiderikker. Kort efter 9/11 bliver han udsendt til Irak og efterlader sit liv som nygift (hans kone Taya spilles af Sienna Miller) tilbage i staterne.

Eastwoods portræt af Kyle er en art hagiografi af en krigshelt, hvis mission er at beskytte sine holdkammerater. Hans præcision redder utallige liv på slagmarken, hvorfor han tillægges kaldenavnet "legenden". Men hans ry vokser også bag fjendernes linjer, og han bliver disses primære mål. Men kampen i Irak er ikke den eneste, Kyle må vinde, for hjemme må han forsøge at være en god far og mand for sin familie. Noget der bliver svært, når den posttraumatiske stress sætter ind.

Når American Sniper fokuserer på krigsscenerne, er den ekstraordinært virkningsfuld. Detaljer som en tilsyneladende afslappende middag hos en irakisk familie, der udvikler sig til et skuddrama, viser, at selv et almindeligt måltid ikke længere er helligt. Krigens rædsler og stress giver anledning til at mistænke alt og alle. Og denne vagtsomhed tager Kyle selvfølgelig med sig hjem. Men det verdslige ærkeamerikanske familieliv i Texas fejler som modstykke til krigens "spænding", idet at det føles fladt og utroværdigt.

Bradley Cooper er nomineret til en Oscar for sin rolle som krigshelten Kyle og sætter sit præg på filmen uden at overdrive i sit skuespil. Men i både hans rolle, såvel som i filmen, er der noget, der mangler. Nogle vil måske rose American Sniper for netop at være underspillet og for ikke at dvæle ved det indlysende. Men undertegnede kunne godt have tænkt sig at se noget mere substans i karakteren og hans følelsesmæssige lammelse. Ikke at man som anmelder i trygge Danmark nogensinde ville kunne forbinde sig med en person, der har dræbt så mange mennesker og valgt krigen frem for familien hele 4 gange. Men alligevel.

Værket forlader sig i stedet på melodramatiske floskler om patriotisme, samtidigt med at den distancerer sig fra at forklare Kyles pligtfølelse i dybden. Modsat film som Kathryn Bigelows The Hurt Locker, der graver mere i dybden i fænomenet om soldater, der føler sig bedre tilpas på slagmarken end i det rolige hjemmeliv.

Clint Eastwood er et ikon i filmverdenen og synes at kunne alt: spille skuespil, skrive manuskripter, producere, dirigere og tilmed komponere filmmusik. American Sniper er desværre ikke i nærheden af succeserne Mystic River, Gran Torino eller Million Dollar Baby, men manden kan nu alligevel sit kram. Undertegnede ikke helt overbevist om, at American Sniper har helt det, der skal til for at indhente en Oscar, men det må vi vente med at se til den 22. februar.

American Sniper

Se spilletider
Se filminfo