Flere nyheder

 
Litteratur
Livets kernescener

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Livets kernescener
Man. 2. mar. 2015

Man behøver ikke nødvendigvis et garderobeskab eller et magisk spejl for at finde vej til en ny verden. Et møde med et andet menneske, eller blot et skridt ned ad en ukendt vej, kan rykke ligeså permanent ved ens virkelighedsopfattelse. Verden er en fuldstændig anden, end den var for et øjeblik, eller et menneskemøde, siden. I bogen "Mit livs øjeblik" beskriver en række kendte danskere eksempler på sådanne afgørende momenter fra deres eget liv.

Kan man definere et helt liv ud fra en enkelt begivenhed? En enkelt oplevelse, der som en kastet sten sender ringe ud i resten af livet. Måske, med lidt assistance fra en god omgang bagklogskabsredigering. Minder er trods alt subjektive størrelser, men den betydning og indflydelse, man vælger at lade dem have på resten af ens liv, er aldeles håndgribelig. I Mit livs øjeblik handler de korte to-siders fortællinger om både oplevelser, der redefinerer livet retrospektivt, barndoms- og ungdomsoplevelser, der har været med til at forme et værdisæt for personen som voksen, og om øjeblikke, hvor personen er trådt ud foran verden for at se, om evnerne og kroppen har kunnet holde.

Ligeså interessant, som det der fortælles om, er altså, hvordan der fortælles om det, og hvad den enkelte fortæller vægter i historien om et af sit livs øjeblikke.

Selvom det er interessant at høre om f.eks. kunstneres indsigt i deres egen kreative vækkelse, hvilket fylder en del, så står de historier, der har at gøre med mødet og forståelsen af et andet menneske, dog stærkest for undertegnede. De øjeblikke, hvor fortællerne er i stand til at række ud over sig selv og forsøger at forstå et andet menneske lige så indgående, som de forstår sig selv. De refleksioner, der kommer af disse øjeblikke, sætter gang i mere bredtfavnende menneskelige betydninger, end de mere indre erkendelsesøjeblikke er i stand til at levere.

Mit livs øjeblik læses næsten bedst i bidder, så øjeblikkene ikke forsvinder i hinanden. Enkelte af historierne føles overraskende tomme, hvis der vitterligt er tale om det afgørende øjeblik, hvor et liv defineres. Men stort set alle af de korte fortællinger rummer i hvert fald én sætning af menneskelig indsigt, som man får lyst til at skrive sig bag øret. Mon ikke det afhænger af læseren, hvilke historier der rammer mest? For denne læser, var det både de optimistiske, som Nicolas Bros hyldest til det store i et lille hverdagsøjeblik, de pessimistiske som Knud Romers knivskarpe ærlighed omkring sit svigt af et andet menneske, og dem midt imellem som Peter Olesens farvel til en farverig "man-eater" af et kvindemenneske.

Hver historie akkompagneres i bogen af et portrætbillede af fortælleren. Her har bogen dog fravalgt at skabe et yderligere visuelt lag i fortællingerne, hvor billederne kunne have reflekteret de korte livsglimt, der fortælles om, fremfor de til tider lidt kedelige portrætbilleder. Ind i mellem rummer billederne i fortællernes øjne dog glimtet af tusind andre levede historier.

Den norske forfatter Jan Kjærstad citeres i forordet til bogen, og hans fortællestil fra trilogien om Jonas Wergeland er god at have in mente under læsningen af Mit livs øjeblik. Kjærstad er mesterlig i at lade enkelte livsscener sprede sig ud over et helt menneskes liv i fortællestrukturer, der kan minde om enten rødderne på et træ, cirkelformen af en konkylie eller snørklede gange, hvor man søger igennem labyrinten ind mod midten af Wergelands person og liv. At disse øjeblikke ejes mere af fortælleren end virkeligheden er en sandhed, der også kan læses ind i de mange eftertænksomme fortællinger i Mit livs øjeblik.

Lars Henriksen & Daniel Øhrstrøm (red.): Mit livs øjeblik - 50 kendte danskere fortæller
Kristeligt Dagblads Forlag, 207 sider
ISBN: 978-87-7467-195-4