Flere nyheder

 
Teater
Butique Requiem

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Butique Requiem
Tir. 3. mar. 2015


(Foto: Naya Buch)

ngende musiknumre, følelsesladede monologer og sofistikeret fjolleri. Det er, hvad du kan opleve i stykket "Butique Requiem". I fri fortolkning af Peer Hultbergs roman, og med fem skæve personligheder til at præsentere teksterne i udvalg, er der lagt op til en finurlig aften i kabaretens tegn.

Publikum er kunden, og skuespillerne er frivillige i en Røde Kors-butik, når Københavns Musikteater i marts måned lægger lokaler til Butique Requiem. En forestilling, som finder sted på butikkens åbningsdag, og selv prinsen er inviteret. I samarbejde med Røde Kors er musikteatret forvandlet til en rigtig genbrugsbutik, og sågar de sofaer, man bliver placeret i, er til salg.

Butique Requiem er et stykke, der er baseret på Peer Hultbergs roman Requiem fra 1985. Dette værk består af i alt 537 prosatekster, der igennem adskillige stemmer fortæller om den indre uro og smerte, som findes i os mennesker. I Butique Requiemfremstilles denne fortolkning som monologer fortalt af butikkens ekspedienter. Vi hører fotografens tanker om ungdommens rastløshed, lektorens sorg efter konens død, og stewardessens besvær med at skulle tilpasse sig et samfund, hvor idealer hurtigt skifter.

Skuespillerne i Butique Requiem er dygtige. Skæbnerne portrætteres troværdigt, og man lytter interesseret med, når de fremfører deres monologer.

Teksterne er dybe og følsomme, når det handler om menneskers indre problematikker, og lægger sig tematisk tæt på de tekster, som man ellers finder fra 1980'erne. Ikke desto mindre, så formår denne opsætning at gøre den 30 år gamle roman fornyet relevant ved at tage moderne virkemidler i brug.

En stor del af forestillingen består af musik. Lystige stykker, hvor karaktererne laver fagter, spiller keyboard og hopper rundt. De musikalske indslag spænder fra en vise på svensk til sange om karate og mælk, og numrene er fængende. De overvejende triste monologer bliver i denne forbindelse sat i fin kontrast, og musikken fungerer samtidig som en underholdende satire på tidens populærmusik.

På mange måder kan opsætningen betragtes som et bud på Danmark i en nøddeskal. De skæve eksistenser, som kæmper med at skulle passe ind og så alligevel har det bedst med at skille sig ud. De er triste, men gemmer det i fjolleri, og balancen herimellem kan være svær at finde. I Butique Requiem løser de denne problematik rigtig fint, og stykket leder op til både medfølelse og grin.

Alt i alt er Butique Requiem en forestilling, som varmt kan anbefales. Den er sjov, kløgtig og interessant. For denne anmelder var det i hvert fald som at være inviteret med til selskab, hvor man til trods for ikke at kende de resterende gæster alligevel rejser sig fra sofaen og tænker: Jeg vil gerne med, næste gang der holdes åbningsfest.

Butique Requiem
Københavns Musikteater

Se spilleplan

Medvirkende: Lotte Andersen, Benjamin Boe Rasmussen, Allan Klie, Bent Clausen, Bebe Risenfors og Kenneth Thordal
Sange/musik: Kenneth Thordal
Musik/lydunivers: Bent Clausen og Bebe Risenfors
Instruktør: Anders Lundorph
Scenograf: Signe Krogh