Flere nyheder

 
Litteratur
Drengene

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Drengene
Tor. 5. mar. 2015

"Drengene" af den svenske forfatter Jessica Schiefauer handler om, hvor svært det kan være at finde sig til rette i sit køn. De tre teenageveninder, Kim, Momo og Bella, får en unik mulighed for at prøve, hvad det vil sige at være drenge. For én af dem, Kim, udvikler det sig til en farlig leg med krop og identitet.

Jeg-fortælleren Kim og hendes to veninder Momo og Bella er ved at være færdige med folkeskolen. Fysisk er de på vej til at blive voksne, men de bryder sig ikke om drengenes hormonforstyrrede interesse for dem. De vil gerne gemme sig lidt. Undgå klamme befamlinger. Bella kan gemme sig i sin blomsterinteresse, Momo er lidenskabeligt optaget af at sy, men Kim har ikke rigtigt noget at gemme sig i. Hun føler sig underlegen i forhold til veninderne, fordi hun ikke brænder for noget.

Men noget begynder at ske, da Bella en dag modtager en pakke med blomsterfrø, og der i pakken ligger en ekstra flaske med et blomsterfrø, som pigerne prøver at plante i drivhuset. Det bliver til en kæmpe lilla blomst. De tre veninder prikker hul på nektarsækkene i den store blomst og drikker indholdet. De opdager, at væsken forvandler dem til drenge, og at magien varer ved lige indtil næsten morgen. Det bliver starten på en række af natlige eventyr.

Om natten, når de er drenge, kan de lettere komme i kontakt med andre drenge. De møder en drengegruppe og bliver venner med dens leder, Tony. Han har en hule i en klippevæg ude i en skov. I hulen har han en masse ting, som han måske har stjålet. Det er en smule afsporet, og snart vil Momo og Bella ikke være med mere. Men Kim bliver lidt forelsket i drengen - og også i sin drengeskikkelse. Efterhånden bliver hun afhængig af den følelse, hun får, når hun er i drengekroppen. Hun føler sig stærk. Som pige var hun ikke så glad for sig selv. Ikke så godt tilpas i sin pigekrop.

Mono og Bella stopper altså med at drikke nektaren, men Kim bliver ved for at kunne møde Tony. Sammen tager de ud og laver vilde ting, bryder ind på aflukkede steder, kører hurtigt i bil. Tony er dog for sej til at indrømme, at han er tiltrukket af Kim. Men en dag ser Kim Tony voldtage en pige. Og så tager handlingen fart. Det skal ikke afsløres her, hvordan Kim reagerer, men blot nævnes, at tingene eskalerer, og at pigerne fjerner sig mere og mere fra barndommens drømmeunivers.

Drengene er en ungdomsbog, der henvender sig til de 14-18- årige. Den er på én gang magisk og grum. Den er lige på og rummer bl.a. nogle forholdsvis kontante sexbeskrivelser. Der vil være meget genkendelsesværdi for unge mennesker på vej mod voksenalderen. Den androgyne Kims problemer med den kønslige identitet foldes ud, så de bliver vedkommende for ethvert ungt menneske, der spørger sig selv: Hvem er jeg?

Jessica Schiefauer har skrevet en letlæselig, eventyrligt realistisk bog om at have en krop og indimellem ønske, at man ikke havde det. I 2011 indbragte Drengene (Pojkarna) hende den fornemme svenske Augustpris i kategorien årets børne - og ungdomsbog.

Jessica Schiefauer: Drengene
Høst & Søn, 189 sider
ISBN: 9788763835091