Flere nyheder

 
Teater
Fra film til de skrå brædder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fra film til de skrå brædder
Man. 16. mar. 2015


(Foto: Natascha Thiara Rydvald)

For første gang kan du nu opleve filmen "Falling Down" fra 1993 opført som teater. Eventministeriet og Det Røde Rum står bag forestillingen, som spiller på Skuespilhusets Lille Scene til og med 21. marts.

Falling Down er et krimi-drama fra 1993 med Michael Douglas i hovedrollen som William Foster. William er en almindelig mand. Han har mistet sit arbejde og sidder i en bilkø. Det er varmt, og hans aircondition er gået i stykker. Folk dytter i hornet og råber af hinanden, og William beslutter sig for at forlade bilen og gå. Han vil hjem til sin datters fødselsdag, selvom han har et tilhold og ikke må opsøge sin ekskone og datter. På sin vej gennem L.A. støder han på både dagligdags og provokerende situationer, som får ham til at reagere med vold og våben, samtidig med at han kommer med ironiske bemærkninger om for høje priser, kommercialisme og om, hvordan myndighederne laver unødvendigt vejarbejde for at sikre sig de samme midler næste år.

Personligt er undertegnede stor fan af filmen. En film om en mand, der går amok med skydevåben og bazookaer, kan være svær at tranformere til de skrå brædder. Ikke desto mindre har Eventministeriet og Det Røde Rum løst opgaven virkelig godt. Man fornemmer tydeligt, at der er tænkt over detaljerne. For eksempel er bilkøen en perlerække af små legetøjsbiler, som to mænd sidder og skubber frem. Centimeter efter centimeter. Lydsporet i forestillingen fungerer rigtig fint. Billarm, lyden af tikkende skrivemaskiner på politistationen, en høj dramatisk lyd markerer sceneskiftene, og så er der naturligvis ladningen af pistoler og bazooka. Ekskonen og datteren er gennem hele forestillingen placeret midt på scenen i et glasbur. Man har derfor hele tiden øje på en illusorisk verden, som William forsøger at komme hjem til.

Nicolai Dahl Hamilton er troværdig som William. Han kan i hvert fald blive vred. På film kan man holde ham på afstand, men på Lille Scene kommer han skræmmende tæt på. Kristoffer Fabricius spiller alt fra koreaner til bandemedlem til en virkelig underholdende version af den unge nye politimand Brian. Morten Hauch-Fausbøll har karisma som politimanden Martin Prendergast, som står med det ene ben ude af døren på vej på pension.

Historien er aktuel som aldrig før. Arbejdsløshed, skilsmisser, delebørn. Den viser en fortælling om en mand, hvis liv er i opløsning, og overalt ser han uretfærdighed, og det gør ham vred. Det er en vrede, som ligger under overfladen hos de fleste af os. Måske bærer vi ikke pistoler og springkniv, men i hverdagen overfalder vi tit hinanden verbalt, hvis nogen foran os er langsomme, i vejen eller laver en fejl. William er en stille, enkel og sagtmodig mand, der bare ønsker at se retfærdigheden ske fyldest.

Bedst som man tror, man kan forudse slutningen, sker der noget, der får os alle op af stolene. Slutningen har et overraskende moment, som løfter forestillingen til et nyt niveau og viser en ny side af, hvad teater kan ved at bringe nye elementer i spil. Alt dette får du til den nette sum af 80 kroner.

Falling Down
Det Kongelige Teater - Skuespilhusets lille scene