Flere nyheder

 
Litteratur
Den gamle mand og hvalen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den gamle mand og hvalen
Fre. 10. apr. 2015

"Den gamle mand og hvalen" er den prisvindende, norske børnebogsforfatter Stian Holes første børnebog. Den er nu endelig udkommet på dansk. Og den er - som Holes øvrige bøger - bestemt et bekendtskab værd.

Den gamle mand og hvalen handler om.. Ja, en gammel mand og en hval. Eller faktisk to gamle mænd og en hval.

Cornelius er gammel og rynket og fuld af furer, der fortæller om et langt liv ved havet. Han bor alene med sin kat og vandrer hver dag langs havet og samler ting op.

Men Cornelius har faktisk en bror. Halvor. De taler bare ikke sammen. De har ikke set hinanden i mange, mange år. Indtil en dag, hvor en stor hval strander lige ved Cornelius' hjem.

Cornelius forsøger alt for at få hvalen tilbage i havet. Men han må til sidst give op. Han kan ikke klare opgaven alene. Han kapitulerer og ringer efter Halvor, så de sammen kan redde hvalen.

Den gamle mand og hvalen er en smukt illustreret børnebog med den helt unikke stemning, der kendetegner alle Stian Holes bøger. Det er som så ofte hos Hole livet og især alderdommen, som er det gennemgående tema.

Cornelius og hans bror Halvor har levet næsten hele livet hver for sig, men da livets afslutning nærmer sig, kommer også forsoningen.

Stian Holes univers er magisk. Hans illustrationer er eventyrlige og taler direkte til fantasien med al deres finurlighed og detaljerigdom. Man drages ind i historien, som ville have været en oplevelse i sig selv - selv hvis der ikke havde været nogen tekst.

Men tekst og ord i Den gamle mand og hvalen skaber også eftertænksomhed hos læseren. F.eks. tanker om, at vi kun lever en gang, at vi skal holde fast i dem, vi elsker. Eller genskabe kontakt, før det er for sent.

Stian Holes univers er meget mere end blot skønne børnebøger. Det er kærlighed, livsklogskab, magi og smukke illustrationer samlet i en enkelt lille bog.

Stian Hole: Den gamle mand og hvalen
Høst og Søn, 48 sider
ISBN: 9788763834674