Flere nyheder

 
Litteratur
Gennem den kulsorte sky

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gennem den kulsorte sky
Tir. 14. apr. 2015

Hvordan skal vi i dagens Danmark forholde os til den kristne og kulturikoniske fortælling, der ligger til grund for den nyligt overståede påskeferie? Dette har syv forfattere sat sig for at svare på ved hjælp af syv korte historier i bogen "Gennem den kulsorte sky - Påskehistorier", hvor de dels genfortæller, dels nyfortolker den oprindelige historie om Jesu lidelse, død og opstandelse.

I forhold til hvor frisindede vi ellers opfatter os selv her i Danmark, så er spørgsmålet om religion ofte et ømtåleligt emne at bringe på banen. Kan man have religiøse tanker og stadig være et rationelt tænkende menneske? Kan selvrealiseringen og den frie vilje overleve i mødet med religiøse dogmer? Kan man adskille institutionel religion fra den enkeltes tro? Spørgsmålene hober sig hurtigt op, og kan det kristne budskab fra påsken overhovedet bruges af dem, der ikke bekender sig til den kristne tro?

De bedste af de korte historier i Gennem den kulsorte sky - Påskehistorier formår netop at skabe paralleller til situationer, der relaterer sig til det moderne liv, hvor alle kan være med uanset tro. Sorg, vrede, fortvivlelse. Det er følelserne, der viser vejen fra de bibelske tekster til nutidens læser.

Da Mel Gibson i sin tid filmatiserede samme fortælling på blodig vis i The Passion of the Christ, var hans mål at fremhæve det fysiske i Jesu offer. Man skulle kunne mærke, eller i det mindste forestille sig, som publikum, hvad Jesus havde gennemgået af anstrengelser på langfredag, så historien kunne flyttes fra det mytologiske til det bogstavelige plan. Det samme gør sig gældende med novellerne i Gennem den kulsorte sky, der via personernes indre tankeliv og følelser får skabt forståelse for, at Jesus var et menneske, der tvivlede, og at han var et barn og en ven, som mennesker omkring ham frygtede at miste, på samme måde som vi i dag frygter at miste vores egne familiemedlemmer.

Der er forskellige fortællegreb i spil igennem novellerne, der hver kobles til dage i påsken som f.eks. palmesøndag og langfredag. Parallelforløb, nyfortolkninger og skift i perspektiver på kendte begivenheder - alle valg er kærkomment velkomne til at give nye perspektiver på historien om Jesu sidste dage.

Én historie sætter f.eks. forløbet ind i en nutidsramme af den økonomiske krise, hvor et udkantssamfund sætter sin lid til en hjemvendt søn, der skal vende økonomien. Selvom det virker sælsomt at sætte Messias ind i rollen som begavet kapitalist, så fungerer det følelsesmæssige lag alligevel i historien; særligt den nagende tvivl hos frelseren. I en anden stærk historie krydsklippes der mellem Jesu lidelser og en mors sorg over tabet af et barn, hvor trøsten til sidst findes i armene af tidligere rivaler. Mest overrumplende er en historie fra gravhulen, hvor det fysiske fordærv af Jesu krop fremhæves, ja nærmest på morbid humoristisk vis, da historien fortælles fra synsvinklen af en gruppe maddiker i hulen, hvor Jesus begraves.

Bliver man så klogere på påskens betydning af at læse disse noveller? Det kommer nok an på læserens forhåndskendskab. Den indviede vil hurtigt kunne spotte de mindre og større referencer i nutiden til den oprindelige historie og overveje betydningen af disse. Mens novicen, der sprang konfirmationsforberedelsen over, vil kunne finde relevans i de mere direkte genfortællinger.

Historierne er alle formet af nutidens behov og handler også i stor grad om selve det at fortælle en historie. Hvorvidt det er nok til at få flere danskere til at se påsken i et mere relevant lys for deres eget liv, skal stå hen i det uvisse. For denne læser var det de sære og nytænkende vinkler på stoffet, der gav ekstra tankegods at bakse med her i den forgangne påskeuge.

Dy Plambeck, Bjarne Reuter, Pia Juul, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Harald Voetmann, Lars Husum og Jens Smærup Sørensen: Gennem den kulsorte sky - Påskehistorier
Kristeligt Dagblads Forlag, 147 sider
ISBN: 978-87-7467-208-1