Flere nyheder

 
Teater
Husdyr på slap line

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Husdyr på slap line
Ons. 15. apr. 2015


(Foto: Robin Skjoldborg)

Der er autentiske rammer, fine sange og små finurlige dyr, der kan kunster, når Østre Gasværk Teater åbner dørene til "Hjælp Søges". Musicalen er til tider en lidt tung og rodet affære, men den hentes alligevel hjem af forførende præstationer fra både mennesker og dyr.

30 tons jord, et autentisk husmandssted og 17 husdyr i form af heste, gæs, geder, hunde, svin og køer var det syn, der mødte publikum, da Østre Gasværk Teater søndag eftermiddag åbnede op for Danmarkspremieren på Hjælp Søges. Musicalen er efter idé og instruktion af Lars Rudolfsson med manuskript af Kristina Lugn og musik og sangtekster af Benny Andersson og Björn Ulvaeus.

Det er således ikke autenticitet, kulisserne mangler, når de danner rammen for fortællingen om de to sørgelige brødre Axel og Engelbrekt, der lever et liv i ensom tristesse på en forladt gård. Elendighederne vender dog den dag, de via en annonce i dagens avis får kontakt til en stum kvinde og hendes vilde datter Hillevi, som bringer energi tilbage til gården og viser brødrene en mening med livet.

Der er ikke en finger at sætte på Jesper Lohmann og Jesper Asholts præstationer som de to fortabte brødre, og Sara Viktoria bringer overbevisende energi, glæde og liv til scenen som den finurlige Hillevi. Men deres replikker befinder sig i et underligt spændfelt mellem fin lyrik og tung dialog, og en del af autenticiteten falder med manglen på det umiddelbare i replikkerne. Heldigvis redder sange og musik de tunge dialoger, og særligt Sara Viktoria brillerer ved at forføre sit publikum med sin smukke og medrivende stemme.

Kronen på værket må dog være husdyrenes cirkuslignende kunster, som fremføres hele stykket igennem akkompagneret af Suzanne Berdino, som spiller den stumme mor. En smilende hest, svin der rydder op på gårdspladsen og en ged, der agerer chef, skiftes til at trække på publikums smilebånd, indtil det hele kulminerer i det helt store cirkusshow. Det virker måske fjollet og lidt påtaget med dyrenes kunster, som på mindre galant vis er forsøgt integreret i historien. Men det løfter stykket og giver publikum den lethed, man til tider kunne savne i replikkerne.

Idéen er original, men alt i alt er Hjælp Søges en lidt rodet affære. Dog har musicalen sine momenter takket være finurlige og forførende præstationer fra både mennesker og dyr.

HJÆLP SØGES
Østre Gasværk Teater

Se spilleplan