Flere nyheder

 
Film
CPH:PIX: 2 x indie

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
CPH:PIX: 2 x indie
Man. 20. apr. 2015


(Foto fra filmen "Misunderstood")

En af de helt fantastiske ting ved filmfestivalen CPH:PIX er, at man kan få lov til at møde nogle af verdens mest talentfulde og spændende filminstruktører. Dette år er det bl.a. lykkedes CPH:PIX at få ingen mindre end multikunstneren Asia Argento og en af amerikansk films nye stjerneinstruktører, Alex Ross Perry, på besøg. I forbindelse med visningerne af hhv. "Misunderstood" og "Listen Up Philip" var der arrangeret Q&A-sessions med Argento og Perry, som hver især synes at bekræfte deres egne delvist autobiografiske filmværker.

Asia Argentos Misunderstood (orig. Incompresa) tager os tilbage til de kitschede 1980'ere. Farven pink, børneforelskelsen, tøj matchende ens bedste venindes, familieslagsmål, cigaretter på badeværelset, The Misfits og glamourøse forældre. Den kun 9-årige Aria (karismatisk og über-cool spillet af Giulia Salerno) må klare sig selv langt hen ad vejen. Hendes forældre, der lige er gået fra hinanden, er selvoptagede og synes at nyde Roms heftige festmiljø og filmsucceserne mere end familiesamværet. Søstrene har hun ikke et godt forhold til, og selvom Aria klarer sig godt i skolen og har sin gode veninde Ist, så er hun også indadvendt og utilpasset. Asia Argentos selvbiografiske værk er en farverig punkfantasi om hendes egen barndom som datter af giallo-horrorfilminstruktøren Dario Argento og skuespillerinden Daria Nicolodi.

I Alex Ross Perrys Listen Up Philip raser vreden i alle dele af den ambitiøse og arrogante Philips (Jason Schwartzman) krop. Philip, som afventer offentliggørelsen af sin anden roman, føler sig tvunget til at bosætte sig uden for New York, da menneskemængden, den konstant støj og det forværrede forhold til kæresten Ashley (Elisabeth Moss), gør det umuligt for ham og hans kreativitet at udvikle sig. Da hans idol, skribenten Ike Zimmerman (Jonathan Pryce), tilbyder ham husly i sin isolerede feriebolig, får Philip endelig fred og ro til at fokusere på sit foretrukne emne, nemlig sig selv. Alex Ross Perrys tredje spillefilm er et værk i den litterære newyorker-tradition, hvor temaets litterære rødder mærkes i dialogen mellem de plagede karakterer.

Misunderstood og Listen Up Philip er begge indie-film lavet af hhv. en europæisk og en amerikansk filminstruktør i 30'erne. Filmene dykker hver især ned i personlige aspekter af instruktørernes liv og interesser (musik i Misunderstood og litteratur i Listen Up Philip), samtidig med, at de også tilbyder en mere universel tematik, for omend Arias og Philips situation/karakter er noget ekstreme, så er de i bund og grund følsomme og misforståede individer.

Philip er en karakter, hvis fortid nu resulterer i arrogance, bedrevidenhed og bitterhed over for verden. Med Arias fortælling får vi forklaret Asia Argentos fortid, og hvordan hun har skullet forme sig selv grundet forældrenes manglende tilstedeværelse. Philip er tilsyneladende en almindelig person, som formentligt har haft en almindelig barndom sammenlignet med Arias alt for tidlige bekendtskab med alkohol, stoffer og forældrenes sexliv.

Mens Argentos film bruser af barnlig fortælleglæde og overskud, ser Perrys værk verden fra et mere opgivende og pessimistisk voksent synspunkt, men de ser det samme: en unfair, uforståelig og kaotisk voksenverden, hvor det er svært at få plads til at være den, man i virkeligheden er.

Begge synspunkter er interessante, men set ud fra helheden står Argentos film stærkest, da den har en kant og en friskhed, der vist ikke er nyskabende, men som stadig formår både at røre og underholde, samtidigt med at den besidder den sjælelighed, som Perrys værk mangler. Og sjæleligheden synes også direkte overført til instruktørernes tilstedeværelse, hvor Argento fyldte biografsalen med en coolness, der gjorde hendes tilstedeværen mere berettiget end Perrys, der desværre udstrålede en følelse af, at vi som publikum skulle være taknemmelige over hans besøg.

MISUNDERSTOOD

Se spilletider


LISTEN UP PHILIP