Flere nyheder

 
Litteratur
Korssting NU!

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Korssting NU!
Ons. 20. maj 2015

"Korssting NU" er, som titlen nok antyder, en håndarbejdsbog med masser af opskrifter på broderi med old school korssting. Men teknikken er også det eneste, der er gammeldags. For hele bogen er topmoderne og rammer lige i øjet med tidens trends.

Noget af det mest hippe i disse år er at kunne udføre godt gammeldags håndværk. Bonderøven har skabt sig en hel karriere udelukkende på det, og der dukker den ene dygtige blogger op efter den anden, som deler DIY's (do it yourself) med traditionelt håndarbejde som strik, hækling og broderi. Meget også i traditionel stil.

Men nu er Tine Wessel aktuel med en bog, hvor old school korsstingsbroderi får nyt liv. Korssting NU er alt andet end broderi, som mormor lavede det. Teknikkerne og materialerne er måske nok de samme som for 50 år siden, men udtrykket, farvesammensætningen og resultatet ligger milevidt fra det, der var.
I bogens forord står der bl.a.:

"I Danmark har der været tradition for, at tidens udøvende kunstnere som Thorvald Bindesbøll, Mogens Koch og Bjørn Wiinblad har tegnet forlæg til korsstingsbroderi. Den tradition har jeg taget op."

I Korssting NU har Tine Wessel, som er uddannet tekstilformidler og står bag firmaet The Needle has a Point, inviteret 20 af tidens mest toneangivende kunstnere til at skabe deres look på en broderet pude. Dvs. kunstnerne har valgt et motiv, som Tine Wessel har omsat til korssting. Det har resulteret i 20 smukke og meget forskellige broderede puder, som læseren selv kan lave derhjemme.

Mønstrene i bogen er inddelt i sværhedsgrader fra et til tre X'er, så både nybegynderen og den garvede brodøse (eller broderigut!?) kan være med.
Hvert mønster vises både som færdigbroderet pude, som mønster og som originalforlæg fra designeren. Desuden følges hvert motiv af en præsentation af og interview med designeren bag.

Udover mønstre og fotografier indeholder bogen også den historiske baggrund for korsstingsbroderiet i Danmark, samt en rigt illustreret guide til teknikker og materialer. Man får som læser kort sagt den helt grundlæggende introduktion til, hvordan man kaster sig ud i korsstingsbroderiets glæder.

Alt i alt gør det Korssting NU til en super interessant bog - uanset om man har i sinde af kaste sig over nål og broderigarn eller ej.
Korssting NU kunne akkurat lige så godt have været udgivet som kunstbog, historiebog eller et studie i en af tidens hotteste trends. Og bogens undertitler siger det for så vidt også meget godt: Kunstindustri møder korssting. 20 DIY-værker - portrætter & opskrifter.

Hatten af for Tine Wessels idé, kreativitet og tro på, at en tilsyneladende smal bog ville fungere.
Korssting NU
puster virkelig fornyet liv i en ellers lidt halvtør genre. Så måske man lige skulle have fat i lidt garn...

Tine Wessel: Korssting NU
Turbine, 228 sider
ISBN: 978-87-406-005-51