Flere nyheder

 
Teater
Psykologisk thriller

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Psykologisk thriller
Fre. 29. maj 2015


(Foto: Johan Persson)

Den århusianske teaterfestival ILT (Internationalt Levende Teater) åbnes i år af den franske forestilling "The Suit", som på fineste vis i lyd og billeder skildrer både bristet kærlighed og livet under apartheid.

I en township uden for Johannesburg i Sydafrika lever det unge par, Matilda og Philomen, et på overfladen lykkeligt liv. De trives trods fattigdom og apartheid - og Philomen sætter en stor ære i at behandle sin hustru som en prinsesse.

Alt er godt, indtil Philomen opdager, at hans Matilda er ham utro. I stedet for en forventelig reaktion med vrede og sammenbrud tvinger Philomen sin utro hustru til at passe og opvarte sin elskers jakkesæt - som var det husets æresgæst.

The Suit, som i starten har en let stemning og en humoristisk tone i både musik, bevægelser og ord, skifter i løbet af forestillingen og i takt med personernes udvikling over til noget, der minder om psykologisk thriller, da Philomen opdager utroskaben og stiller sit særegne krav, inden den ender i ren tragedie med Matildas død.
På kun 75 minutter gennemgår karaktererne hele følelsesspektret på en ret troværdig måde.
Indimellem bringes apartheids emner på bane - men de følges ikke rigtig til dørs og falder på en lidt underlig vis ved siden af.

Hele forestillingen akkompagneres af levende musik fra tre musikere, som både understøtter de skiftende stemninger fra sidelinjen og er direkte medvirkende i forestillingen. Alle implicerede er velspillende - både i gestik og tale - og de når i den grad ud over scenekanten.

The Suit kan udmærket ses udelukkende for musikkens, det visuelles eller de fint tegnede stemningers skyld. Men når de forskellige dele samles, skabes der noget, som næsten går op i en højere enhed.

Den franske teatertrup leverer tydelige stemninger og pludselige skift i samme, som gør, at publikum aldrig kommer til at kede sig (trods en overophedet sal).
Moralerne i forestillingen går desværre ikke rent ind, men det gør skuespillernes charme til gengæld. Og det i sig selv er nok til at anbefale The Suit til andre.

Med The Suit skabes en fin åbning på ILT15, hvor det understreges, at man kan skabe seværdigt teater i international klasse uden særlige virkemidler eller store udstyrsstykker - med mange, fine tableauer undervejs.


THE SUIT
Théâtre des Bouffes du Nord
Aarhus Teater, Scala
Spilles 28.-29. maj 2015