Flere nyheder

 
Litteratur
Eventyrprinsesser tager sagen i egen hånd

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Eventyrprinsesser tager sagen i egen hånd
Tor. 4. jun. 2015

Det sker så sjældent, at en bog nærmest slår benene væk under én. Og da slet ikke en tegneserie. Men netop sådan en bog er, hvad Gaiman og Riddell har skabt med "Søvn og torne". Det er ganske enkelt smukt!

Neil Gaiman er nok mest kendt for sin 10-binds tegneserie The Sandman. Nu er han aktuel i et samarbejde med illustratoren Chris Riddell med en eventyrlig grafisk novelle, som bygger på kendte eventyr.

Søvn og torne er en 69 sider (alt for) kort, rigt illustreret gendigtning af eventyret om Tornerose.

Stemningen i fortællingen er både magisk, dyster og eventyragtig. Den ligger meget tættere op ad de oprindelige fra Brdr. Grimm end de Disney-versioner, som de fleste kender.

Men det er på ingen måde historien om Tornerose, som den tidligere er hørt. Der er ingen prins på en hvid hest og intet ægte kærlighedskys. I stedet lader Gaiman Snehvide - i rustning og med tre dværge ved sin side - rejse ind i det sovende land for kæmpe sig ind i slottet og op i tårnværelset til den sovende skønhed.

Man tror måske, at man kan regne fortællingen ud på forhånd. Men intet er som forventet. Det er meget bedre.

I Søvn og torne tegner Gaiman og Riddell både med ord og billeder.

De eventyrlige tegninger er holdt udelukkende i sort, hvid og guld. De er fulde af en detaljerigdom så finmasket, at man kan overse den ved første øjekast. Hvilket kun opmuntrer til gentagne gennemlæsninger. For tegningerne er på én gang smukke og frastødende. Effektfulde.

Allerede fra bogens start skabes en stemning af noget skæbnesvangert. Der hersker en melankoli og endegyldighed, som forstærkes af både ord og billeder.

Det er en både interessant og veludført idé. Og pludselig er Snehvide og Tornerose så meget mere end blot smukke ansigter. Så meget andet end hjælpeløse kvinder, der venter på en prins.

Det føles som at lære de virkelige mennesker bag eventyrfigurerne at kende, blot for at konstatere, at virkeligheden er endnu vildere end eventyret.

Det er ikke ofte, at bøger er så smukke, at man får lyst til at røre ved dem, bladre i dem og bare se på dem igen og igen. Men sådan en bog er Søvn og torne. Magisk, smuk og fascinerende. Både udenpå og indeni.

Det er ganske enkelt en fabelagtig gendigtning af de velkendte eventyr. Men med mere end et almindeligt tvist i både karakterer og handlingsforløb. Og man tør kun håbe på, at det kunne blive til en serie på flere bind.

Neil Gaiman: Søvn og torne
Illustreret af Chris Riddell
Høst & Søn, 69 sider
ISBN: 978-87-638-3956-3