Flere nyheder

 
Litteratur
Den lille pige der havde slugt en sky så stor som Eiffeltårnet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den lille pige der havde slugt en sky så stor som Eiffeltårnet
Fre. 26. jun. 2015

Det ville være en skam at kalde denne bog hverken let eller hylende morsom. Den er letlæst, til tider morsom, men om et alvorligt emne og med enkelte større udfordringer.

Zahera er en lille forældreløs pige med cystisk fibrose, der har levet hele sit liv på et afsidesliggende marokkansk hospital, og nu er hun tæt på at dø.
Providence er et fransk postbud på 35 år, hvis største ambition er at forbedre sin fars opskrift på mayonnaise, indtil hun på en rejse ender på et sygehus i en seng ved siden af Zahera. Derefter er hendes største drøm at adoptere Zahera og redde hende til Frankrig, hvor hun kan få bedre behandling. Men livet kommer nogle gange i vejen - og den dag hun skal hente Zahera, kommer naturen i vejen, da et vulkanudbrud på Island betyder, at hele det europæiske luftrum er lukket. Hvordan kommer man så til Marokko fra Frankrig, når alt er kaos? Tja... Providence møder en asiat, der snakker som en pirat og deler løbesedler ud for en kinesisk stormester, der er specialist i følelsesmæssige vanskeligheder, og som lover at forvandle hendes liv. Rejsen sender hende videre til en tibetansk munkeorden (stadig i Paris-området), der med meditation og en wii-konsol lærer hende at flyve.

Som en efterfølger til bestselleren Den Utrolige Historie om Fakiren der Sad Fast i et IKEA-Skab kan man godt forstå forfatterens bevæggrund for denne bog; et forsøg på at lægge sig i slipstrømmen af sin egen succes. Bogen er da også i samme næsten magiske genre med masser af humor. Men på to afgørende punkter formår den ikke helt at bære igennem med sammen effekt. For det først brydes de fysiske love i udpræget grad i denne fortælling, da Providence rent faktisk flyver. Det er ikke kun et spørgsmål om umulige sandsynligheder, men en decideret ophævelse af tyngdeloven. Desuden er bogen ukomplet - der er mange sammenhænge, der ikke er ført til dørs, og hvor man som læser sidder tilbage og tænker - og hvad så? Hvorfor er det f.eks. i indledningen så vigtigt at beskrive Providence som en baby, der startede med at gå allerede da hun var 7 måneder?

Derfor kun 4 små stjerner fra denne anmelder, der gerne ville have set 100 sider mere i bogen, og noget mere finesse i handlingen. Det kunne ideen og forfatterens fortællerevner sagtens have båret.

Romain Puértolas: Den lille pige der havde slugt en sky så stor som Eiffeltårnet
Rosinante, 252 sider
ISBN: 9788763839594