Flere nyheder

 
Teater
Trekantsdrama i det fri

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Trekantsdrama i det fri
Ons. 5. aug. 2015


(Foto: Bjarne Stæhr)

I Odd Fellow Palæets have kan man til og med 22. august se "Tribadernes Nat" under åbne himmelstrøg. P.O. Enquists nyklassiker om den svenske forfatter August Strindberg er skrevet over en virkelig hændelse fra den periode, hvor Strindberg var bosat i København.

Mens solen går ned bag Odd Fellow Palæet, sidder undertegnede og forsøger at tælle de mange ølkasser på scenen. En kasse øl. To kasser øl. Tre kasser øl. Vi skal forestille at være på Dagmar Teatret i Købehavn i 1889. Det lokale bryggeri låner lokalerne mellem prøverne - derfor de mange ølkasser. Prøverne på skuespillet Den Stærkeste af August Strindberg (spillet af Lars Mikkelsen) skal til at begynde. Hans finske kone Siri von Essen (Ane Eleonora Jørgensen) står til at få sit comeback på scenen som hovedrolleindehaver i stykket, men vi er ikke mange minutter inde i forestillingen, før man mærker en spænding mellem Strindberg og hans finske flamme. Deres ægteskab er i opløsning, og de spydige kommentarer flyver i luften i et bidende opgør. Den stærkeste har to kvindelige hovedroller, og pludselig lyder en blid røst bagerst fra palæets gård. Uden sin mand vidende har Siri inviteret Caroline Marie David (Marie Bach Hansen) til at spille den anden rolle - en kvinde, hun har haft et lidenskabeligt forhold til.

Resten af forestillingen er vi vidne til et trekantsdrama, hvor den stakkels Strindberg forsøger at få oprejsning, efter at Siri for 8 år siden forelskede sig i Marie David. Strindberg kæmper med sin kærlighed og sit had til begge kvinder, og prøverne bliver konstant hindret af fortiden mellem de tre. Han forsøger desperat at tøjle Marie David ved at give hende en stum rolle, men en fri kvinde som hende er ikke sådan at tøjle.

Men forestillingen efterlader en del huller i historien, og det føles lidt som om, at de har glemt nogle sider. De gentager det samme skænderi flere gange, hvilket får stykket til at virke lidt slæbende. Lars Mikkelsen er dog meget overbevisende som Strindberg. Han er en gnavpot og en hidsigprop. Hans raseri når komiske højder, når han tyr til regnestykker for at bevise, at han er veludrustet. Som han siger: "Jeg er ingen stor mand i slap tilstand, men normal i ophidset. Som om det er skruens fejl, hvis møtrikken er for stor". Med til at tilføje lidt humor og sødme er den unge skuespiller Viggo Schiewe (Kenneth M. Christensen). Det er en mindre rolle, men han leverer et godt break i et lidt magert skænderi. Maria Davids karakter fangede mig aldrig. Hun skal forestille at være en alkoholiseret rødstrømpe, men hun fremstår alt for ren. Hun virker ikke ægte, og undertegnede har svært ved at se, hvorfor hun er en trussel for Strindberg.

Det er ikke sjovt at være den sure anmelder i en skov af begejstring, men trods Lars Mikkelsens fremragende præstation er forestillingen et lidt for langtrukkent skænderi uden så stor troværdighed.

TRIBADERNES NAT
Grønnegårds Teatret i Odd Fellow Palæets have
Se spilleplan