Flere nyheder

 
Litteratur
Børnebog med sol og sommer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Børnebog med sol og sommer
Man. 10. aug. 2015

Synes du, den danske sommer har svigtet en anelse i år? Så sæt dig godt til rette under dynen med dine børn og Bent Hallers nye børnebog. Med "Magnolia af Skagerrak" i skødet er der garanti for en sommerlig og hjertevarm fortælling.

Magnolia med de lyserøde, svuppende gummistøvler er på sommerferie med sin storebror og to kusiner hos deres bedsteforældre. Magnolias mor har været syg og trænger til lidt tid for sig selv for at komme ovenpå igen, og derfor tilbringer børnene nogle uger ved havet i bedsteforældrenes sommerhus. Magnolia ved ikke helt hvad moren fejler, men hun kan mærke, at der er noget. Meget klogere bliver læseren ikke før klitter, hav og en underlig skabning bliver omdrejningspunkt for historien.

"Den var tyk på midten, nærmest klumpet, ikke meget større end en tennisbold, og så havde den enormt store, plettede øjne. Kroppen var grå som cement, og den havde en skæv næse med en svag rødlig streg".

En dag fanger Magnolia og hendes storebror en besynderlig fisk - en dybhavsulk, som de kalder den. Da det vurderes, at den ser syg ud og derfor ikke kan spises, vælger Magnolia at sætte ulken ud i havet igen. Men ulken vrikker sig atter op på land og begynder at tale til Magnolia. Ulken fortæller sin sørgelige historie om at være forældreløs og leve et liv i ensomhed, fordi ingen vil kendes ved den. Den lille skævnæsede klumphval - som ulken viser sig at være - ligner ikke de andre fisk eller hvaler i havet, og passer derfor ikke ind. Den beslutter sig at dø, men så møder den Magnolia på stranden.

Ved hjælp af Lea Leténs flotte illustrationer, som virkelig indfanger den særlige sommerferiestemning og klumphvalens spøjse udseende, har Bent Haller skrevet en vellykket børnebog med flere lag. Overordnet set er Magnolia af Skagerrak en klassisk fortælling, der rummer alt, hvad en god historie skal. Men så er der en underliggende fortælling, der er tilpas underfundig og gådefuld - og dét gør Magnolia af Skagerrak til en særligt læseværdig børnebog. Det viser sig nemlig, at klumphvalens utrolige historie griber tilbage i Magnolias mors barndom, og hvordan dét hænger sammen, ja det kan der komme nogle gode snakke ud af.

Bent Haller skriver godt, og med de malende beskrivelser kan man næsten høre bølgerne skvulpe i Skagerrak og mærke solens varme. Man får lyst til at besøge Magnolias bedsteforældre i deres hyggelige sommerhus med det græsdækkede tag, sige til Magnolias storebror, at han skal være sød, og ikke mindst; give lille følsomme Magnolia et kram og sige, at det hele nok skal gå.

Magnolia af Skagerrak er en uhøjtidelig børnebog, hvor det er helt i orden at morfar knapper en øl eller to op ude i skuret, eller at mormor går på toilet for åben dør. Og det er rart. Magnolia af Skagerrak er en rørende og charmerende fortælling, man mærker.

Bent Haller: Magnolia af Skagerrak
Illustrationer: Lea Letén
Høst & Søn, 144 sider
ISBN: 978-87-638-3930-3