Flere nyheder

 
Teater
Sommerballet på Bellevue

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sommerballet på Bellevue
Tir. 25. aug. 2015


(Foto: Isak Hoffmeyer)

Sommerballetten fejrer 25 års jubilæum med en helt ny helaftensballet.

Alexander Kølpin, Cathy Marston og komponist Jesper Mechlenburg har givet sig i kast med en af litteraturens sværvægtere: Vladimir Nabokovs Lolita, der handler om den midaldrende litteraturprofessor Humbert Humberts besættelse af sin 12-årige steddatter, Dolores Haze.

Som dobbeltnavnet mere end antyder, er Humbert Humbert en sammensat person, der på den ene side lader sig rive med af et buldrende begær og på den anden side skammer sig. Kølpin og Marston har taget konsekvensen og delt rollen i to. I starten er danserne Gildas Diquero og Mads Blangstrup hinandens spejlbillede, men snart glider de fra hinanden.

Da Humbert Humbert møder enken Charlotte, er det kærlighed ved første blik - i hvert fald fra hendes side. I rollen som Charlotte gør Deirdre Chapman alle former for krumspring for at forføre ham. Men han ænser hende ikke rigtig. Først da han får øje på hendes datter, vågner han op.

Ida Praetorius fanger barnets pjankede og gryende seksualitet. Hun nyder Humbert Humberts begærlige blik, og hun nyder at støde ham fra sig. For hende er det bare en leg. Men da Charlotte opdager det, udvikler legen sig til et farligt trekantsdrama. I fortvivlelse løber Charlotte ud foran en bil og bliver dræbt. Lolita er nu forældreløs, og den eneste til at passe på hende er Humbert Humbert. De tager på en vild road trip. Han får sin vilje med hende, men hun har ham nu i sin hule hånd. Og hun ved det.

De bliver vækket af en klokke, der ringer. Lolita skal tilbage i skole. Hun bliver igen den fjantede unge pige, der laver sjov med sine venner. Imens er Humbert Humbert ved at ædes op af jalousi.

Som figur er Lolita blevet et populærkulturelt fænomen, fra oppustelige sex-dukker til en ung Britney Spears med fletninger, hvide knæstrømper og nederdel. I Kølpin og Marstons iscenesættelse ser vi imidlertid forlæggets nuancer, der gør, at det netop ikke bliver en banal og lidt ulækker historie.

Desværre er det, som om historien falder lidt fra hinanden til sidst. Flere år senere finder Humbert Humbert Lolita igen. Hun er gravid og lever et helt almindeligt og ikke særlig interessant liv. Denne del er vigtig i romanen, men som ballet bliver det kedeligt og mudrer sammen.

SOMMERBALLLET 2015: LOLITA
Bellevue Teatret
Se spilleplan