Flere nyheder

 
Litteratur
Sherlock Holmes vender tilbage

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sherlock Holmes vender tilbage
Ons. 9. sep. 2015

Endelig vender Sherlock Holmes tilbage fra de døde, og detektivarbejdet på Baker Street 221B kan genoptages. Rosenkilde & Bahnhof fortsætter ufortrødent deres imponerende udgave af Doyles underholdende fortællinger, som altid udstyret med forord og noter i en klasse for sig. Det er svært ikke at blive begejstret, og for hvert bind, der udkommer, øjnes den komplette samling, der vil stå som en hyldest til detektiven over dem alle.

Sidst man så eller hørte noget til Sherlock Holmes, var desværre ikke så opløftende. Detektiven over dem alle styrtede i døden sammen med ærkefjenden Moriarty, og alt kunne for så vidt være slut her. Men. Og heldigvis for det men! Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) fik ikke lov til at lægge Sherlock Holmes på hylden; dertil var fanskaren blevet for stor og krævende, og økonomisk var Holmes også blevet en lukrativ vare. Så trods den ellers definitive død måtte Doyle atter til skrivebordet og få vækket den populære detektiv til live igen. Så atter en gang samles de to venner i den famøse lejlighed, hvor den gode Mrs. Hudson nurser de to ungkarle, imens bærmen fra Londons gader tilbyder den ene kriminalgåde efter den anden. Vel at mærke kun de sager, som det ellers solide Scotland Yard ikke kan opklare. Konceptet har for længst vist sig at være langtidsholdbart, og det er en ren litterær nydelse at genlæse de kendte tekster i en gedigen dansk oversættelse.

Udgangspunktet er fortællingen "Det tomme hus", hvor Watson til stor forundring møder Holmes, og vi får forklaringen på, hvorfor og hvordan han slap levende fra mødet med Moriarty. Herfra springer historierne frem, ganske som man kender dem. En knudret sag præsenteres for Holmes, Watson og vi læsere forstår meget lidt, og så går Holmes i gang med et uløseligt mysterium. Det er nok her den litterære nerve ligger, for man har svært ved at slippe sagen, den skal opklares, og samtidig forsvinder man hurtigt ind i den tobakstågede herrelejlighed og det tågeindhyllede London. Det er dog også i denne samling, at Doyle giver os nogle af de bedste fortællinger, ikke mindst "Den enlige cyklist", "De dansende mænd", "Charles Augustus Milverton" og sidst, men ikke mindst "De seks Napoleonbuster". Det er helt i mesterklasse, og man bliver gudskelov aldrig færdig med Sherlock Holmes. Endvidere har forlaget Rosenkilde & Bahnhof ramt plet med seriens layout, introduktioner, noter og oversættelser. Herfra skal kun lyde de varmeste anbefalinger.

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes vender tilbage
Den nye komplette Sherlock Holmes udgave, bind 6
Oversat af Mette Wigh Tvermoes
Forord af Svend Ranild
Rosenkilde & Bahnhof, 408 sider
ISBN: 978-87-7128-534-5