Flere nyheder

 
Litteratur
Nummer et - Eller i andre muligheders haver

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nummer et - Eller i andre muligheders haver
Tor. 10. sep. 2015

Ljudmila Petrusjevskaja har med romanen "Nummer et - eller i andre muligheders haver" skabt en noget disharmonisk symfoni, hvor fortællerstemmen på det nærmeste forsvinder i et mylder af stemmer. Vidunderligt, men også ganske svært at holde rede på, hvad der er op og ned, hvilket mest af alt synes at være en pointe i sig selv. Alligevel læser man med begejstring beretningen om Ivan og hans projekter.

Ljudmila Petrusjevskaja (født 1938) har længe været repræsenteret på dansk som en vigtig stemme fra det store Rusland. Ikke mindst novellesamlingerne Rævens smil fra 1983 og Festen ved den violette flod fra 1992 bød på nogle stærke noveller fra hendes kryptiske hånd. Nævnes skal også den lille, men flotte novellesamling fra 2014 Der var engang en kvinde, som ville slå sin nabos baby ihjel, også fra Forlaget Vandkunsten. Så derfor virker det oplagt at udgive en større roman fra den russiske forfatter med den sorte humor.

Nummer et - eller i andre muligheders haver er på alle måder en spændende roman, men den er noget svær at få has på. Hvad handler den om? Her gør selve fortælleformen det noget så vanskeligt blot at få helt styr på handlingen, og måske er det netop en pointe i sig selv, at historien og dens mennesker ikke helt er så lige til. Romanen indledes med en dialog mellem Første og Anden. Så er det personlige ligesom skrællet af, og man må nøje lytte til dialogen for at få fat på handlingen. Dialogen afløses, og romanen fortsætter med en jeg-fortælller, der giver os Ivan, en etnograf i 1990'ernes Moskva, der er ved at udforske et uddøende fiktivt sibirisk folkeslag, "entterne". Modparten til Ivan er shamanen Nikulaj-oul, der repræsenterer et lille folkeslag, hvis eksistens er truet. Efter sigende har Ivan set og måske filmet en henrettelse, der skulle være ret så brutal - hvad henrettelser vel i sagens natur oftest må være. Ind i og over denne fortælling og dens stemmer væves en kriminalhistorie, hvor computerspil pludselig spiller en afgørende rolle. På alle måder bliver det en absurd og fantastisk fortælling, der sine steder leder tankerne hen på Mikhail Bulgakovs roman Mesteren og Margarita, som kom på dansk i 1968. Byen, menneskene, den absurde politiske situation og en desperat søgen efter mening og logik, danner til sammen en cocktail, der er særdeles liflig, men også noget krasbørstig at synke. Dog - vidunderlig roman, der kræver engagement og dedikation af sin læser.

Ljudmila Petrusjevskaja: Nummer et - Eller i andre muligheders haver
Oversat af Helle Dalgaard
Forlaget Vandkunsten, 296 sider
ISBN: 978-87-7695-244-0