Flere nyheder

 
Litteratur
Noras ark

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Noras ark
Fre. 11. sep. 2015

På en ikke nærmere defineret lille ø, under en ikke nærmere defineret krig, lever pigen Nora sammen med sin morfar, der er præst, og sine tre dyr. "Noras ark" er en fortælling om mennesker og forandringen fra barn til voksen.

Krigen har været i gang længe. Noras far er stukket af for at undgå krigens rædsler. For ikke at skulle dræbe. Noras mor blev dræbt. Og Nora var alene tilbage i verden sammen med sin tøjdyrsløve. Indtil hun blev sendt over til øen til hendes hidtil ukendte morfar.

Øen er en udefineret lille størrelse i et unavngivet land og en ikke nærmere betegnet krig. Der er dem og os. Der er fjenden og bombefly og fronten og soldater, der dør. Og netop fordi ingen specifik krig nævnes, intet bestemt årstal, og ingen særlig lokalitet, bliver historien på sin vis både fortid, nutid og fremtid på én gang.

Den ydre fortælling om krigen, menneskene på øen og diget rundt om øen, der er ved at briste, spejles i den indre fortælling om Nora: Savnet af den afdøde mor, angsten for at miste far for altid, og så morfaren, der er så fuld af vrede og tordnende prædikener, men måske alligevel nærer kærlighed i sted langt inde bagved.

Noras ark er mange ting. Men den er især en fortælling om mennesker, krig og overgangen fra barndom til voksenliv.

Kapitlerne skifter mellem nutidsfortællingen og minderne; Noras liv før øen. Da mor og far stadig var der. Og efterhånden, som Nora bliver større og indser ikke så få sandheder om livet, ændres hendes verdensopfattelse fra det barnlige sort-hvide til den voksnes erkendelse af, at livet ikke er så enkelt.

Opfattelsen af fjenden som et monster udskiftes med "et bange menneske med bløde sælungeøjne og en tynd, rød stribe ud af mundvigen...".

I bogens epilog smelter de to forskellige fortællinger om Nora endelig sammen. Den nye, voksne Nora tager den lille fortabte Nora til sig og de bliver igen til et helt menneske.

Med Noras ark har Anders Johansen fat i en lang række særdeles relevante emner. Han viser den totale opløsning. Både af verden pga. krig, af digerne pga. vand, af det enkelte menneske pga. sorg, gru og had. Og naturligvis opløsningen af barndommen.

Noras Ark er tankevækkende læsning. Enkel og samtidig afspejlende så mange af livets facetter. Det er en bog for unge, men også for voksne. Og alt efter læsernes alder vil bogen ganske givet blive læst, forstået og fortolket på vidt forskellig vis.

Anders Johansen: Noras ark
Modtryk, 180 sider
ISBN: 9788771464221