Flere nyheder

 
Teater
The hills are alive

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
The hills are alive
Fre. 18. sep. 2015


(Foto: Miklos Szabo)

I dette efterår og vinter funkler lysene, og scenografien svimler, mens musikken fortryller under Per Engströms direktion af Rodgers og Hammersteins klassiske mesterværk "The Sound of Music" på Det Ny Teater.

Østrig 1938. Maria er en novice med passion for musik, der forsøger at finde sit sande kald og sin plads i verden. Kaptajn von Trapp synes at være hendes modsætning: en streng østrigsk flådekaptajn, enke og far til 7 børn. Deres liv krydses, da abbedissen på et kloster i Salzburg-bjergene beslutter sig for at sende Maria ud som guvernante til at tage sig af kaptajn von Trapps 7 børn. Marias ankomst i von Trapp-hjemmet får stor indvirkning på hele familien. Naturlighed og vitalitet revolutionerer von Trapps børn, der opdager en ny verden af spil og musik, langt fra den jernhårde disciplin, de lever under hver dag med deres far. Samtidig begynder kaptajnen selv at opdage uventede følelser for den unge novice. Men von Trapp-familien er i alvorlig fare grundet kaptajnens konfrontation med nazisterne, der er fast besluttede på at besætte Østrig.

Den unge, men allerede stærkt anerkendte musicalstjerne Maria Lucia synger og spiller rollen som Maria med en charme og humor, der fortryllede premieregæsterne, hvor repræsentanter fra dansk politik og Susse Wold var iblandt. Jens Jacob Tychsen er den strikse Kaptajn von Trapp, og Steen Springborg spiller kaptajnens gode ven Max med en ømhed og et vid, der får en til at grine flere gange under forestillingen.
I alt medvirker over 50 skuespillere, sangere, dansere og musikere i den smukke iscenesættelse af Daniel Bohr og koreografi af Hailey Franks Høier. Illusionen er fuldent: cykler, kæmpeporte, trapper, trillebør, aristokratiske hjem, nonnekloster, kirkegård og en nazi-koncertsal trylles frem på scenen på magisk vis. Alt sammen med Østrigs smukke bjerge i baggrunden.

Forestillingen, som mange også kender i form af Robert Wises film med Julie Andrews i hovedrollen fra 1965, er indbegrebet af livsglæde og stærke familiefølelser. Og hvad mange måske ikke ved, er den inspireret af virkelighedens Maria von Trapps bog The Story of the Trapp Family Singers. I realiteten flygtede de dog ikke til Schweiz gennem bjergene, men rejste derimod med tog til Italien, derefter til London og endte i USA, hvor de blev kendt som kunstnere.

De kendte sange som bl.a. "Edelweiss", "The Sound of Music", "My Favuorite Things", "Do-Re-Mi", "Climb Every Mountain" og "The Hills Are Alive" er fint oversat til dansk, og publikum er vilde efter at høre alle klassikerne fremført. Man bliver dog en smule træt af, at sangene gentages op til tre gange undervejs. Første gang er man ivrig, anden gang genfinder man glæden ved at genhøre dem, men tredje gang er man ved at synes, at det er lidt gentagelse på gentagelse.

Richard Rodgers og Oscar Hammerstein åbnede musicalen på Broadway i november 1959, og værket The Sound of Music er blevet en af de største musicals i verden. Den danske version med musikalsk direktion af Per Engström lader også til at blive Det Ny Teaters nye succes og vil med sikkerhed trække mange drømmende sjæle i teatret i den kommende tid. Det eneste man kunne have ønsket sig af denne opsætning er, at man havde begået en mere stram version, hvor en halv ud af de tre timer, forestillingen varer, godt kunne være blevet skåret væk.

THE SOUND OF MUSIC
Det Ny Teater
Se spilleplan