Flere nyheder

 
Litteratur
De overlevede

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
De overlevede
Tor. 24. sep. 2015

Rørende og skrækindjagende fortællinger om at skulle indordne sig i en verden, hvor jøder bliver behandlet dårligere end dyr. "De overlevede" er en beretning om tre unge gravide kvinder, der mod alle odds kom igennem nazisternes tyranni som fanger i en KZ-lejr og arbejdere på en slavefabrik. Deres ufødte børn bar de i en syg og udsultet krop, og som et mirakel overlevede både mødre og børn en del af historien, som får det til at løbe koldt ned ad ryggen.

De overlevede er skrevet af den engelske journalist og forfatter Wendy Holden. Hun har udgivet flere bøger om store personligheder og dækket nyheder og krige verden over. Romanen er baseret på breve, interviews og personlige skildringer og giver et gysende billede af livet som jøde under 2. verdenskrig.

Priska fra Slovakiet, Rachel fra Polen og Anka fra Tjekkiet er alle unge, velansete, intelligente og nygifte kvinder, da Hitlers terror fjerner dem fra alt, hvad de har kendt. I overfyldte toge bliver de transporteret til KZ-lejren, Auschwitz II, hvor de, sammen med tusindevis af andre, skal være brikker i en plan om at tilintetgøre jødernes eksistens. Til alt held formår kvinderne at skjule, at de venter sig, og kampen for overlevelse bliver omdrejningspunktet for kvinderne og deres ufødte børn.

Efter lidelser, som intet levende væsen burde udsættes for, føder de tre kvinder børnene; Hana, Mark og Eva, som de har båret i en krop, der mod slutningen af krigen vejer 30 kilo. Til alles overraskelse overlever både mødre og børn, og de kan efter befrielsen vende tilbage til det land, som før krigen var deres paradis. Børnene vokser op uvidende om hinandens eksistens og fælles fortid, og først i 2010 genforenes de i et rørende møde til en mindehøjtidelighed.

De overlevede er ikke en bog for børn. Beretningerne vidner om synet af lig i bunker og minder om den konstante lugt af død, som lå tykt i luften. Historierne er gengivet, så kroppen gyser, og selv ganske korte passager kan få tårerne til at trille. Fanger, som i desperation kaster sig mod elektriske hegn. Vagternes brutale metoder, og tusindevis af mennesker stuvet sammen i indelukkede togvogne. Familier og venner, som reduceres til et nummer i rækken af døde, og de overlevendes konstatering af, at deres hjem og land for altid er borte. Romanen er fyldt med scenarier som disse, og kvindernes umådelige styrke og vilje til at overleve er klar for alle, som læser med.

Til trods for grusomme billeder, der lægger sig som en dyster tåge på nethinden, kan De overlevede anbefales uden at blinke. Den er velskrevet og dækker over modbydelige begivenheder, som er vigtige at huske på. Om alle fortællinger er historisk korrekte er ikke det vigtige her. De overlevede er en beretning om krigen fra fangernes og flygtningenes perspektiv, og som Anka sidst i livet udtaler: "Jo flere mennesker, som ved hvad der skete, des mindre er sandsynligheden for, at det sker igen, håber jeg."

Wendy Holden: De overlevede
Rosinante, 384 sider
ISBN: 978-87-638-3844-3