Flere nyheder

 
Teater
Comedy for voksne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Comedy for voksne
Man. 12. okt. 2015


(Foto: Ida Wang)

Så stod han på scenen igen med sit nye show "Djøf med løgn II"; Per Helge Sørensen - civilingeniøren, der har skiftet en sikker, pensionsgivende karriere i det offentlige ud med et kunstnerisk virke som historiefortæller, forfatter og klummeskribent.

Per Helge Sørensen starter på toppen af sin egen gigantiske succes fra 2013, Djøf med løg(n), og har allerede inden premieren nærmest udsolgt i hele spilleperioden. Lokaliteterne er skiftet ud fra det mere ydmyge scenerum på Nørrebro Teaters anneksscene i det gamle Rialto Teater på Frederiksberg til Bremen Teatret med plads til 644 mennesker i salen. Det er en hård nyser at leve op til egne og især publikums forventninger, for nu kender alle figuren Per Helge, der har et mylder af trængsler på sin arbejdsplads, og som med egne ord kommer om ved dem ved at have et lidt fleksibelt forhold til sandheden.

Det kan med det samme konkluderes, at forventningerne indfris, og at selvironien og charmen er i behold. Den statslige arbejdsplads er skiftet ud med en kommunal, der på toppen af kransekagen har kommunaldirektøren - eller "Barnekejseren" blandt venner. Scenen er sat i børne/ungeafdelingen, og det er december. Den måned, hvor ting bliver lidt rituelle på arbejdspladsen, da der både skal være plads til godmodigt nissedrilleri mellem kolleger, og man som medarbejder skal forholde sig til ledelsens urokkelige tro på, at projekter kan blive færdige inden årets udgang. Midt i det hele er der en lille datter, hvis Luciaoptog helst skal bivånes. Hovedpersonen har, overraskende nok, ved månedens begyndelse ikke en kinamands chance for at få enderne til at mødes.

Ligesom i sit første show kører der således flere spor både på arbejde og i privatlivet. Dramaturgien er stram og giver mindelser til det tidligere show, men det gør ikke noget, for det er den stil, Per Helge Sørensen har. Han gør grin med institutioner, og så gør han grin med sig selv på en helt særegen måde, hvor motiver besmykkes, så hovedpersonen selv næsten tror på, at det er i orden at forsvare åbenbart ulovlige tiltag for at redde egen mås. Han skyder med skarpt på alle grupper: På den ene side er ledelsesgruppen latterlig med deres nye implementeringsstrategier, og på den anden side er medarbejdergruppens reaktion - "vi gør som vi plejer". Mellemlederen pester den menige djøf'er, der igen spytter mentalt nedad på HK'erne, og alle hader organisationens HR-afdeling, der i bedste mening forsøger at opmuntre medarbejderstaben med en trivselsworkshop. Medarbejderne på deres side ønsker sig kun arbejdsro.

Per Helge Sørensen rammer med sit intelligente vanvid lige ind i en målgruppe af veluddannede, arbejdsramte mennesker fra 30 år og op. Det er comedy for voksne i et mainstream miljø, og de tilstedeværende får præsenteret de åbenbart kuriøse tiltag, der er dagligdagen på rigtig mange arbejdspladser anno 2015, og der er ikke langt mellem de genkendelige scenarier, som får latteren til at bølge gennem teaterrummet i Bremen. Per Helge Sørensen har et utroligt nærvær på scenen og holder ene mand alle 650 mennesker i sin hule hånd med pejlemærker, workshops, styregrupper, indsatsområder, implementering og strategi, og det hele rammer plet.

Historiens afslutning skal selvsagt ikke afsløres her, men hvis man kunne ønske noget for fremtidige shows, kunne undertegnede tænke sig endnu mere vildskab. Måske skulle den lyseblå kontorskjorte byttes ud med det krigerantræk, hovedpersonen er iført på plakaten for showet.

DJØF MED LØGN II
Bremen Teater

Se spilleplan

Idé og hovedforfatter: Per Helge Sørensen
Medforfatter: Kasper Sørensen