Flere nyheder

 
Litteratur
Murakamis mænd uden kvinder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Murakamis mænd uden kvinder
Man. 19. okt. 2015

Den japanske forfatter Haruki Murakami har skabt sig en solid fanskare i Danmark. Og det afspejler sig bl.a. i, at hans nye novellesamling "Mænd uden kvinder" nu udkommer på dansk flere år før den kommer på engelsk.

Mænd uden kvinder er 7 noveller om mænd, som er - ja - uden kvinder på den ene eller anden vis.

Novellerne er væsensforskellige, selvom den gennemgående, røde tråd er mænd og deres forhold til kvinder. Men der holder ligheden også op.

Fra den første fortælling "Drive my car" om den aldrende skuespiller Kafuku, hans kvindelige men ret androgyne chauffør og hans afdøde hustrus elskere til den sidste novelle, "Da Samsa blev forelsket" om billen (!?), der vågner op og er blevet forvandlet til manden Gregor Samsa. Selvom temaet mænd uden kvinder kan føjes på begge noveller, så har den socialrealistiske fortælling om Kafuku intet til fælles med forvridningen af Kafkas Forvandlingen.

Mænd uden kvinder er noveller, når de er allerbedst. Korte og velskrevne.

På typisk Murakamisk vis lades læseren tilbage med massevis af uafklarede spørgsmål om personernes før, nu og senere. Der er løse ender og uudtalte følelser og forhold. Hvad som helst kan ske.

Der findes ikke mange andre forfattere, der som Murakami kan kombinere det overnaturlige med en troværdig, realistisk fortælling. Det er helt almindelige (japanske) hverdagsscenarier og fortællinger, Murakami leverer. Og alligevel kan helt groteske ting finde sted.

Med Mænd uden kvinder trækker Murakami linjer til lidt af hvert fra både The Beatles' sangskat over 1001 nats eventyr til Franz Kafkas litterære værker.

Der er noget fantastisk, nærmest eventyrligt over Murakamis univers.

Karaktererne i hver enkelt lille fortælling er tegnet så tydelige og virkelige, at man som læser suges ind i fortællingens stemning og bliver en del af fortællingens følelse.

Fortællingerne i Mænd uden kvinder er så afgjort guf for både garvede Murakami-fans og helt nye læsere.

Titlerne og personerne er interessante og bogen er ganske enkelt smukt udført, så indhold, omslag, grafisk detaljerigdom og kvalitet går op i en højere enhed.

Haruki Murakami: Mænd uden kvinder
Klim, 210 sider
ISBN: 978-87-7129-647-1