Flere nyheder

 
Litteratur
Hvidt og blidt & kridt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hvidt og blidt & kridt
Tor. 22. okt. 2015

Kim Fupz Aakeson er efterhånden blevet synonym for velskreven, lidt skæv børnelitteratur, hvor ingen emner er for store, ingen for små. Og med "Hvidt og blidt & kridt" føjes endnu en bog til porteføljen.

Hvidt og blidt & kridt er en gennemillustreret fortælling om en dreng, der har en lillesøster, som skriger hele natten, hver nat. Og så har han også et par rokketænder. Fine, hvide tænder. Og da den ene rokketand ryger ud, overtaler drengen tandfeen til at tage lillesøsteren med også. Bare så forældrene kan få lidt ro og stoppe med at vrisse af alt og alle...

I Kim Fupz Aakesons univers er alt tilladt. Alt kan ske. Og det gør det som oftest. Men sjældent det man forventer. For naturligvis fortryder drengen i fortællingen, at han har givet sin lillesøster til tandfeen - der i øvrigt er en svedende, overvægtig mand iført tylskørt. Og drengen må gå ud i den nattemørke by for at finde lillesøsteren igen.

Men i Hvidt og blidt & kridt er byen om natten ikke helt, som den plejer. Natten er fuld af alt det, som ellers kun børn kan forestille sig: Der er vampyrer og trolde, enhjørninger og engle, prinsesser og hekse. Og byens huse er forvandlet til et eventyrligt landskab med tårne og spir. Og et stort, hvidt slot, hvor tandfeen bor. Kort sagt er natten alt det, som børns fantasi rækker til.

Derfor fænger historien også de små. Også selvom de mange sære væsner næsten bliver lidt for uhyggelige. Men også kun næsten.

Historien om drengen, rokketænderne og lillesøsteren rammer fint ind i målgruppen (5-9 år). Det er let at forholde sig til. Let at forstå. For de fleste børn med mindre søskende har med garanti i ny og næ ønsket dem hen, hvor peberet gror. Og langt de fleste af dem ville nok også fortryde, hvis de yngre søskende rent faktisk forsvandt.

Hvidt og blidt & kridt er som nogle af Kim Fupz Aakesons tidligere bøger illustreret af Cato Thau-Jensen. Billederne er farvestrålende, rige på detaljer og ligesom selve fortællingen også lidt skæve. Tegningerne understreger både historien, skaber en fin eventyrlig stemning i det særegne, natlige byliv og giver lidt ekstra kant til den ellers temmelig uortodokse version af tandfeen.

Sammen har Kim Fupz Aakeson og Cato Thau-Jensen skabt endnu en finurlig, sød og sjov, men bestemt også tankevækkende bog.

Kim Fupz Aakeson: Hvidt og blidt & kridt
Illustreret af Cato Thau-Jensen
Gyldendal, 48 sider
ISBN: 9788702175912