Flere nyheder

 
Litteratur
Alle kvinders sundhedsbibel

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Alle kvinders sundhedsbibel
Tir. 27. okt. 2015

En sundhedsbibel til kvinder skrevet af en mand? Meget modigt - men knap så overbevisende og uden klar struktur i bogen, så det bliver til en bundplacering fra denne anmelder

Det sker sjældent, at jeg har lyst til at smide en bog hen i hjørnet og lade den blive der. Men Alle kvinders sundhedsbibel kandiderer så absolut til titlen. Der, hvor bogen mister denne anmelder helt, er omkring side 100 i kapitlet om kvindehjernen. Her slår alle mine alarmer til, når en mandlig forfatter skriver, at det skjulte glasloft over kvinders karriere ikke er reelt, men mere er et spørgsmål om præferencer; så bliver det useriøst. Det kan måske lade sig gøre som mand objektivt at præsentere behovet for brystundersøgelser, forklare hedeture i overgangsalderen, men at bringe det op på et niveau og kalde det en sundhedsbibel for kvinder er lige stor nok en mundfuld at gabe over for enhver forfatter uanset køn.

De første 200 sider er en rodet gennemgang af hormoner, forskellige typer af selvtjek og anbefalinger om tests, argumenter for at bevæge sig, tabe sig, succesfuld aldring og kvinders lyst. Meget af det er sikkert rigtigt, noget af det mere tvivlsomt, men den røde tråd er simpelthen ikkeeksisterende.

Opskrifterne, som måske kunne have reddet sundhedsbiblen op til at kandidere som kogebog, lykkes desværre heller ikke helt. Nogle af opskrifterne er vældig interessante, men uimodståelige er nok lige voldsomt nok, og der er igen ingen rød tråd. Der er alt for mange gode råd til både køkken og sundhed i alle opskrifterne, hvilket kommer til at virke som gentagelser, og det virker som om, at der uanset relevans skal presses et sundhedsargument ind for enhver opskrift.

Den dårlige anmeldelse skal helt klart ikke hænges op på de mange interessante kvinder (og den enkelte mand), som Cadogan bringer indlæg fra i sin bog. De er alle utrolig interessante mennesker i sig selv og har, uanset om man er enige med dem eller ej i deres måde at gribe god sundhed og livsstil an på, helt klart nogle spændende budskaber. Men udover det så kan denne anmelder kun lige få anmeldelsen op på en enkelt stjerne.

Umahro Cadogan: Alle kvinders sundhedsbibel. Kost træning og livsstil, der gør dig stærk og vital + 100 uimodståelige opskrifter
Pretty Ink, 395 sider
ISBN: 9788763827928