Flere nyheder

 
Litteratur
Lord Byron

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lord Byron
Fre. 13. nov. 2015

Det var ikke småting, Lord Byron nåede i sit kun 36 år lange liv mellem 1788 og 1824.

Grethe Rostbøll følger Byron hele vejen fra hans fødsel, til han tager sit sidste suk. Hun har haft uendeligt mange kilder til hjælp, og man følger som læser ret tæt med i både liv og værk, for med Byron er det ifølge forfatteren ikke et enten eller, men et både og. Hans liv har da også været så eventyrligt, så det er svært at fatte.

Byron tog i denne romantikkens tidsalder for sig af amorøse affærer - det være sig med kvinder gifte som ugifte og med mænd. Måske havde han endda lidt vel meget knas med sin halvsøster, så han har ikke kedet sig, og man kan gætte på, at det må have været lidt vel nervepirrende, selv om han ved flere affærer har haft en mere eller mindre stiltiende accept fra den pågældende kvindes ægtemand. Kvinder kaster sig for Byrons fødder, og som han siger efter at være blevet forført af den unge Claire Clairmont i 1816 med deraf følgende graviditet for hende: "Hvad gør man, når en 18-årig smuk kvinde tilbyder sig?" Der er kun et at gøre, og det gør han, som Grethe Rostbøll skriver. Den største og sidste kærlighed, Byron oplever, er til Teresa Guiccioli, der rejser fra sin mand og bosætter sig i Pisa med Byron.

Bogen beskriver også Byrons dobbelthed og hans længsel efter at gøre mere end "bare" digte. Han vil gøre en forskel politisk og føler muligvis at adel forpligter, efter han som 21- årig har indtaget sin plads i House of Lords. Dette kan dog heller ikke skilles ad, for i digtningen er kommentarer til den politiske situation og hans egen indsats herfor:

This said Indifference marks the present time,

Then hear the reason - though ´tis told in rhyme-

A King who can´t - a Prince of Wales who don´t-

Patriots who shan´t and Ministers who won´t-

What matters who are in or out of place

The Mad - the Bad - the Useless - or the Base?

Bogen fortæller om Byrons relation til England og omvendt, og hans rejser til Europa inklusiv hans sidste rejse til Grækenland i 1823 for at deltage i den græske frihedskamp (1821-1829) og hans død uden at være kommet i kamp.

Bogen er spækket med smukke citater på engelsk fra Byron både fra Childe Harolds Pilgrimage og hovedværket Don Juan.

Det er oplagt, at Grethe Rostbøll har lavet et kæmpe stykke arbejde, og det er skønt, at der er så mange fakta samlet, ligesom beskrivelsen af en person med så bemærkelsesværdigt liv aldrig kan blive kedelig. Imidlertid er det som om, alt har skullet med i bogens knap 200 sider, og det bliver lidt hæsblæsende og opremsende, men for Byron-kendere er bogen fantastisk til at slå op i og opsummere.

Grethe F. Rostbøll: Lord Byron - En Europæisk frihedshelt
Lindhardt og Ringhof, 188 sider
ISBN: 9 788711 453377