Flere nyheder

 
Teater
Snedronningen for hele familien

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Snedronningen for hele familien
Man. 16. nov. 2015


(Foto: Rasmus Baaner)

Traditionen tro indbyder Aarhus Teater store og små til årets familieforestilling. I år er det H.C. Andersens eventyr "Snedronningen", som kan opleves på Store Scene frem til jul.

De fleste kender eventyret om Snedronningen, hvor børnene Gerda og Kay splittes af en flig af djævelens spejl, der sætter sig i Kays hjerte og øje og gør ham blind for alt det gode i verden.

Snedronningen tager Kay med til sit isslot, hvor han skal forsøge at samle spejlet igen. Og imens må Gerda rejse langt og længe igennem de mærkeligste verdner i sin søgen efter Kay.

I Aarhus Teaters iscenesættelse er venskabet og kærligheden i fokus. Gerda savner Kay og beslutter sig for at drage ud i verden for at finde ham. Uanset hvilke farer hun må trodse. Og som i et sandt eventyr redder hun ham til sidst fra Snedronningens onde magi via kærligheden i sit hjerte.

Men først den lange rejse, hvor Gerda i bedste eventyrstil som det første møder en talende krage, der ledsager hende på resten af rejsen. En rejse der byder på alt fra morderiske røverbander til et helt fantastisk bryllup mellem den skønneste prins og prinsesse. En prinsesse, der til stor begejstring for de yngre piger i salen, er klædt stort set identisk med tidens mest populære Disney-prinsesse, Elsa.

Historien i Snedronningen følger den oprindelige fortælling fint, men er blevet peppet op med små sjove detaljer, som gør det ekstra underholdende. F.eks. taler kragen ikke blot. Den finder en dansk-parlør og lærer hurtigt. Og derefter en engelsk, en fransk og en finsk. Og det (ligeledes) talende rensdyr, som gentagne gange forsøger at snige sig ind i rampelyset, selvom det faktisk først skal være med i 2. akt. Begge elementer er ret sorte og har egentlig ingen betydning, men det letter stemningen i fortællingen og er finurlige små detaljer, som er sjove for både børn og voksne.

Scenografien ligner mest af alt en forvokset julekalender med store låger, som skuespillerne kan åbne og lukke for at fremvise eller skjule nye, sære verdener. Derved kommer der er fint drys julemagi ind over fortællingen, hvilket gør den oplagt til den julesæson, som nærmer sig med hastige skridt.

Der er desuden skruet fuldt op for tyl, glimmer og sjove deltaljer i kostumerne, som kan få et sæt små børneøjne til at blive spærret ekstra meget op. Også lyssætningen og effekter er i top og passer perfekt ind i historien. Det samme gælder for musikerne, der sidder helt synligt i den ene loge på balkonen - hvilket er en rigtig fin detalje, som er godt set i en familieforestilling.

Snedronningen er en særdeles velspillet, smuk og underholdende iscenesættelse. Og især i 2. akt fortrylles de små poder i salen af tempofyldte, velspillede scener, i takt med at spændingen i fortællingen tager til i styrke. Det kompenserer fint for enkelte lidt for langtrukne scener i 1. akt.

SNEDRONNINGEN
Aarhus Teater
Se spilleplan