Flere nyheder

 
Teater
Salamimetoden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Salamimetoden
Ons. 2. dec. 2015


(Foto: Rumle Skafte)

Århus teater opfører "Salamimetoden" - en forestilling om kæresteforhold, lokalpolitik og aktiv dødshjælp.

Scenen er helt tom og baggrunden sort. Der er kun de fem mænd, som spiller de fem roller i forestillingen.
Det er nogle af Århus Teaters mest erfarne og dygtige skuespillere, der står på scenen i Salamimetoden. Kim Veisgaard spiller rollen som Viggo, en lokal politiker, som kæmper for at bevare sin politiske idealisme, men som er helt klar over, hvordan det politiske spil fungerer. Anders Baggesen er Sander, ejer af en vinbar og en dreven investor, som kritiseres for kun at tænke på egen vinding og egen tilfredsstillelse. Sander lever i et åbent forhold med Aske (Anders Brink Madsen), som er makeup-artist. Aske portrætteres som en meget karikeret bøsse; han interesserer sig ikke for samfundet og har ingen mening om noget. Han virker som et frisk pust i flokken.
Tore, som spilles af Jesper Dupont, er den person, der driver forestillingen frem. Tore har netop fået konstateret ALS (sklerose) og har kun fem år tilbage at leve i. Dødsdommen har fået ham til at ville gøre en forskel i verden; sætte sit aftryk inden han dør. Tore lever i et fast forhold med Alfred (Bue Wandahl). Alfred ønsker et "villa, volvo og vovse"-liv. Han drømmer om at blive gift med Tore, og at de to skal leve i et næsten symbiotisk forhold. Tores sygdom slår ham helt ud, men da Tore ønsker at dø en værdig død, nægter Alfred at hjælpe ham, for han kan ikke overskue at miste ham.

I omtalen af forestillingen er der en beskrivelse af, hvordan Tore går ind i kampen mod et parkeringshus i Århus midtby, og hvordan de andre personer hjælper ham mere eller mindre helhjertet i denne kamp.

I virkeligheden handler forestillingen om de relationer, de fem mænd har, hvad de gør for hinanden eller måske i virkeligheden mest for sig selv. Hvorfor handler man, som man gør? Er det for at hjælpe andre, gøre en forskel, eller er det i virkeligheden af egenkærlighed - for at få det godt med sig selv? Alfred elsker Tore, men vil ikke hjælpe ham til en værdig død, fordi han ikke kan bære at give slip på ham. Sander kæmper for at beholde en børnehave i et lokalområde, for at gøre noget godt for beboerne, men nok lige så meget for at de huse, han har investeret i, i området, beholder deres værdi.

Salamimetoden er en tankevækkende forestilling med mange facetter. På trods af at handlingen indeholder alvorlige elementer, er der også plads til humor.

SALAMIMETODEN
Aarhus Teater
Se spilleplan