Flere nyheder

 
Teater
Transit

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Transit
Tir. 12. jan. 2016


(Foto: Morten Fauerby)

Skrækken ligger der nok i et eller andet omfang hos os alle - at blive anklaget for noget, vi er uskyldige i, at blive hevet til side i sikkerhedskontrollen og ikke kunne få besked om, hvorfor vi er blevet ført bort, at vi har gjort noget, som nogen mener, er forbudt efter deres regler, som man ikke kender.

Med Transit spiller teatergruppen Von Badens opsætning hos Svalegangen på det billede, vi har af en skjult verden. Med terrorfrygt hængende over hovedet og massiv indsats for at bekæmpe terroren ved vi, at vi i et eller andet omfang bliver overvåget. At regeringer, ikke kun vores egen, holder øje med vores færden på nettet, og vi kan blive dømt af et system, der fungerer i skyggerne og står uden for de domstole, vi ser som garanter for vores åbne, frie retssamfund, hvor vi har fuld ytringsfrihed.

En mand er på vej gennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen. Bælte, sko, taske m.m. ligger i bakkerne. Sikkerhedspersonalet begynder at spørge. Venligt, men usikkert og modvilligt svarer manden. Tonen og spørgsmålene skærpes, og det ender med at han føres ind bagved til en undersøgelse og flere spørgsmål med uklare anklager, han ikke kan få en forklaring på.

To mand kigger i data - de filtrerer - den ene må mere end den anden. Han, der må mindst, har en mistanke. Han er på sporet af en medarbejder i lufthaven, der skal gøre noget mistænkeligt, og medarbejderen har en sammenhæng med den mand, der lige er blevet tilbageholdt i sikkerhedskontrollen. De må gå ud over deres beføjelser for at sikre, at der ikke sker noget grimt.

Svalegangen har med Transit opsat en meget moderne thriller om en mand, der bliver fanget i systemet - det er Kafka spolet frem til 2016. De formår med simple virkemidler og scenografi at skabe en historie, som fænger hele vejen indtil den overraskende slutning. Det er ren film på teateret, og det fungerer rigtigt godt på trods af en i bund og grund ganske simpel historie. Måske fordi det er en historie, vi alle kan forholde og til og frygter at se os selv i.

Som altid leverer Von Baden et stykke aktuelt teater og med en fantastisk præstation. Truppens tre faste skuespillere, Anders Brink Madsen, Henrik Vestergaard og Frederik Meldal Nørgaard, spiller alle roller med sikker hånd, men især Henrik Vestergaard må fremhæves i rollen som manden, der trækkes til side i sikkerhedskontrollen. Han formår med stammen og nervøse kropsbevægelser at ligne et helt almindeligt menneske, der er havnet i en rigtig skidt situation og ikke aner sine levende råd.

TRANSIT
Teatret Svalegangen
Se spilleplan