Se special-version af KultuNaut til din telefon - klik her


 
www.KultuNaut.dk - den elektroniske kulturguide
Nyheder

 
Musik
CSF 2018
Rejsekort tour 2018
Cindy Wilson til Danmark
 
Teater
Jeanne d'Arc
Ny satire på Katapult
Drama Queens
Love Me Tender
 
Film
Operation Wedding
Molly's Game
Game Night
Kvinder i for store herreskjorter
 
Diverse
Stort forårsloppemarked

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kvinder i for store herreskjorter

Tor. 14. jan. 2016


(Foto: Paradis Bio)

Klichéerne står på rad og række, men får alligevel liv og hjerteblod i denne finurlige lille komedie "Kvinder i for store herreskjorter" af norske Yngvild Sve Flikke.

I Kvinder i for store herreskjorter tager tre kvinder i forskellige aldre livtag med det bøvlede spørgsmål om, hvad hunkønnet dog skal stille op med sig selv i en verden, hvor manden efterlader sig et ubekymret spor af ødelæggelse og ømme hjerter. 23-årige Sigrid (Inga Ibsdotter Lilleaas) studerer litteratur og skriver vrede tekster om at slå mænd i hovedet med en stor dildo. Lige indtil hun møder sit forfatteridol, kysser ham i et kirketårn og pludselig er rasende forelsket. Trine (Henriette Steenstrup) er performancekunstner, ærkefeminist og knokler med sit næste kunstprojekt. Desværre er hun i en alder af 39 år højgravid, forladt af barnets far og økonomisk ude at skide. Nu vil skæbnen, at hun søger job som pakkeassistent for den livstrætte Agnes, spillet af Anne Krigsvoll. Hun har, bortset fra en enkelt novelleudgivelse for ca. 40 år siden og en bortadopteret søn på omkring samme alder, ikke fået særligt meget godt ud af livet. Nu er hun i 60'erne og rimelig sikker på, at enden er nær. Indtil hun møder Trine.

Hvis man går ind til denne film med forventningen om at se en seriøs multiplot-film om kunstnertyper i forskellige aldre, der prøver at realisere sig selv, er det sådan set ikke helt forkert. Hvis man derimod håber på lidt bidende satire eller afslappet feelgood-film, er det heller ikke misforstået. Kvinder i for store herreskjorter er begge dele. Den tager sine figurer og sin fortælling om livets små og store spørgsmål alvorligt uden at være selvhøjtidelig af dén grund. Den er sjov og generelt utroligt rart selskab uden at tale til laveste fællesnævner. Den er kort og godt reel.

Her skal lyde et hurra for skuespillerne. Faktisk er det svært at fremhæve nogle frem for andre i denne trup. Ikke bare tegner de hver især nogle præcise små portrætter af eksistenser, der både er ret skæve i kanten og ganske genkendelige. De har også masser af komisk timing og lukker os uforfængeligt ind i alle sprækker. Instruktør og journalist Yngvild Sve Flikke har tidligere stået bag dokumentarer og dramaserier. Med Kvinder i for store herreskjorter debuterer hun som spillefilmsinstruktør og det på overbevisende vis. Filmen er baseret på bestsellerromanen fra 2009 Vente, blinke, og forfatteren, Gunnhild Øyehaug, har bistået ved filmatiseringen. Efter at have set filmen, har denne anmelder fået lyst til at kaste sig over bogen bag.

Kvinder i for store herreskjorter bugner med klichéer og gennemtyggede pointer. Faktisk er hele filmen en kæmpe kliché. Men den er virkelig vedkommende på samme tid, og det er faktisk lidt af en præstation.

KVINDER I FOR STORE HERRESKJORTER
Se spilletider
Se filminfo

 

Kontakt - Annoncer - Rettelser - Udskriv siden
© 2011 KultuNaut.dk - Email: kultunaut@kultunaut.dk


 
 
Dansk version Svensk version Engelsk version Tysk version
Find arrangementer
Søg efter specielle emner og interesser
Litteratur
Spejder
Rollespil
Sundhed
Skak
Gratis
Historiefortælling
Hunde
Iværksætter
Aftenskolekurser
Folkedans/spillem.
Rootszone
Elektronisk/Club/DJ
Viking/middelalder
Strikning/vævning
Cykelture
Kirkemusik
Cirkus
Have/planter
Korsang
Flere kategorier
Film i biografen