Flere nyheder

 
Litteratur
Den hvide kanin og den sorte hat

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den hvide kanin og den sorte hat
Fre. 29. jan. 2016

Den anmelderroste forfatter Jesper Wung-Sung er aktuel med intet mindre end to børnebøger samtidig. Men hvor hans forfatterskab generelt ligger i topklassen, så er børnebogen om "Den hvide kanin og den sorte hat" desværre ikke helt i samme liga.

Den hvide kanin og den sorte hat handler - som titlen nok antyder - om den lille hvide kanin, K, som har levet hele sit liv delvist i den sorte hat og delvist i spotlys og bifald. Men pludselig en dag er tryllekunstneren død, kaninen er alene og bifaldet er borte. Og hvad så nu?

K kan ikke komme ind i hatten længere, så den drager ud i verden for at finde sig en ny hat. "Jeg skal ikke bare vælge en tilfældig hat. Det skal være hatten over alle hatte."

Men uanset hvilken hat den lille K møder, og uanset hvor pænt den spørger, "må jeg bo i din hat?", så bliver den blot jaget væk med skældsord og slag.

I Den lille kanin og den sorte hat følger vi Ks rejse og hans sorg over tabet af sit magiske liv i rampelyset. K bliver afvist af både mennesker og kaniner, han møder på sin vej. Han græder sig i søvn aften efter aften. Og mod slut tvivler han endda på sin egen eksistens. Om han mon overhovedet er en rigtig kanin.

Forlaget kalder bogen for en moderne Mis med de blå øjne. Men hvor bogen om Mis er både morsom og skæv og får børnene til at ville høre den igen og igen, så har Wung-Sungs Den hvide kanin og den sorte hat en mere trist efterklang. En grundlæggende trist stemning med mørke tegninger, der får børnene til at mene, at den bare er alt, alt for sørgelig.

K genfinder godt nok sin gamle hat til sidst. Siddende på hovedet af et fugleskræmsel. Og der finder han godt nok hjem igen. Men det er ingen lykkelig slutning.

"K var måske ikke en rigtig kanin, manden ikke en rigtig mand, øret ikke et rigtigt øre, men hatten var den helt rigtige hat."

Sørgelige bøger kan være de allerfineste. Men bøger til mindre børn, hvor både tema og tegninger er til den mørke side, og hvor barnet ikke oplever nogen form for forløsning eller forklaring til slut, kan let blive for barske.

Der er før skrevet bøger om ensomhed, død og andre triste emner til børn. Gode og vedkommende bøger.

Den hvide kanin og den sorte hat er helt bestemt også en fin bog. Men når alt kommer til alt er det bare alt for trist at læse bøger højt, som ikke efterlader nogen form for håb om en lysere fremtid.

Jesper Wung-Sung: Den hvide kanin og den sorte hat
Høst & Søn , 44 sider
ISBN: 978-87-638-3952-5