Se special-version af KultuNaut til din telefon - klik her


 
www.KultuNaut.dk - den elektroniske kulturguide
Nyheder

 
Børn
Cirkelines fødselsdag
 
Musik
Rising Festival i Nexø
COPENHELL spilleplan
 
Teater
Dæmoner
 
Film
Stumfilmskoncert
Deadpool 2
Charmøren
 
Diverse
Jubilæumsparade i Tivoli
Oplev rovfugle tæt på
Bubblewrap

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bubblewrap

Man. 29. feb. 2016

Stand up'eren, storytelleren og aktivisten Sofie Hagen har fyldt Bremen Teater med begejstrede publikummer. Der grines højt, længe og til tider næsten hysterisk af og med hendes velkomponerede show på engelsk, der inkl. den vidunderligt charmerende irske Alison Spittles warm-up varer 2 timer.

De mange jokes leveres med timing og væves alle elegant ind i en større fortælling, som binder fra start til slut. Den allerede fra starten høje latter bliver mere og mere ukontrollabel - og til venstre for undertegnede sad en flok og bogstavelig talt hulkede af grin. Sofie Hagens magiske publikumstække, de selvoplevede dilemmaer og coming-of-age problematikker og hendes stramt komponerede show, balancerer legende let med lidt improvisation og et par hændelser fra de sidste dages interviews på DR1 og i P6Beat. Enhver stand up-fans ønske bliver opfyldt.

Det var dog Sofie Hagens aktivisme, der fik lokket denne anmelder til Bremen. Hagen sagde i sommer til Dagbladet Information, at "hvis man er tyk og holder af sin krop er man straks aktivist!" Body Positivity og Fat Activism har de sidste par årtier vokset sig til en stor og stærk bevægelse. Idéen er, at tykke kroppe og andre kropstyper er dømt uden for normen, og - ligesom så mange andre marginaliserede grupper - fratages disse forkerte kroppe en masse privilegier, og de enkelte individer er overladt til en grundlæggende følelse af at være forkert. Kampen mod denne stigmatisering er bl.a. at tage magten over ordet tyk, på engelsk fat, og gøre det til et positivt ladet eller neutralt ord, ligesom f.eks. bøsserne gjorde det med bl.a. Bøssernes Befrielsesfront i 1971.

I Danmark har vi da også haft De Tykkes Befrielsesfront siden 2006. Men vi har også Landsforeningen for Overvægtige, der med sin bestyrelse bestående af psykologer, diætister m.m. har som formål at bekæmpe overvægt. Ordet "overvægt" er i sig selv noget, De Tykkes Befrielsesfront vil bekæmpe, da det står i modsætning til ordet "normalvægt". Det er jo normalt at være tyk, og derfor skal det ikke fremstilles som noget unormalt.

Hvorfor er denne snak om foreninger relevant for et comedy show? Det er den ikke alene fordi Hagen er kropsaktivist og gerne siger højt og tydeligt "I am fat". Men også fordi Landsforeningen for Overvægtige (som jo er drevet af slanke mennesker og mennesker med en tæt forbindelse til medicinalindustrien) har fået lov at få det sidste ord i en omtale Hagens show Bubblewrap.

Den 23. februar bragte Copenhagen Post en kritisk omtale af Hagen, som ikke har haft anden mulighed end at svare på et par spørgsmål via mail. Den, der har fået mest at sige i denne artikel, er en talsperson fra Landsforeningen for Overvægtige, der hævder, at Hagen gør nar ad "overvægtige" mennesker og at det at være "overvægtig" er "a problem that some people get trapped in and there's no easy way out, so it's extremely difficult to cope with." Faktisk går Copenhagen Post så langt som til at lade overskriften fra artiklen være "Danish comedy sensation 'makes fun of fat people', claims support group" med underrubrikken: "The 'remarkably odd and disarmingly honest' humour of Sofie Hagen is unwelcome asserts the National Association for Overweight People."

Jamen, hvis den aktivistiske komiker ikke er velkommen i sit eget land blandt folk, der ønsker at fastholde tykke mennesker i en evig stigmatisering, så må det da siges at hendes aktivistiske virke står endnu stærkere end den comedy, der fik stand up fans i Bremen til at spise af hendes hule hånd.

Sofie Hagen: Bubblewrap
Bremen Teater, 23. og 24. februar

 

Kontakt - Annoncer - Rettelser - Udskriv siden
© 2011 KultuNaut.dk - Email: kultunaut@kultunaut.dk


 
 
Dansk version Svensk version Engelsk version Tysk version
Find arrangementer
Søg efter specielle emner og interesser
Litteratur
Spejder
Rollespil
Sundhed
Skak
Gratis
Historiefortælling
Hunde
Iværksætter
Aftenskolekurser
Folkedans/spillem.
Rootszone
Elektronisk/Club/DJ
Viking/middelalder
Strikning/vævning
Cykelture
Kirkemusik
Cirkus
Have/planter
Korsang
Flere kategorier
Film i biografen